Αρχική Ελλάδα Πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή στο ν/σ Μενέντεζ για αμυντική συνεργασία...

Πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή στο ν/σ Μενέντεζ για αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

0
Menendez
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πράσινο φως στο ν/σ Μενέντεζ για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας έδωσε η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Το νομοσχέδιο ενεκρίθη με καθολική υποστήριξη. Επόμενο στάδιο είναι η κατάθεσή του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.

Ενίσχυση Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ – γνωστός για τις φιλελληνικές του θέσεις – σημείωσε ότι «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά μια αναγνώριση της ισχυρής διμερούς σχέσης. Ενισχύει την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και ενισχύει την πολυμερή δέσμευση μεταξύ της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των ΗΠΑ».

Μάρκο Ρούμπιο

«Καθώς αυτό το σημαντικό διακομματικό νομοσχέδιο οδεύει προς κατάθεση στην ολομέλεια της Γερουσίας για πλήρη εξέταση, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι. Να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας βελτιώνει την αμυντική της συνεργασία με την Ελλάδα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, συνεμπνευστής του νομοσχεδίου. Ευχαρίστησε δε ους συναδέλφους της επιτροπής που ψήφισαν για να το στείλουν στη Γερουσία. Ώστε να υποστηρίξουν “έναν από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο και έναν αξιόλογο σύμμαχο του ΝΑΤΟ”.

Στήριξη στο σχήμα 3+1 και ενεργειακά

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021». Φιλοδοξεί να οικοδομήσει βάσει της δυναμικής που δημιούργησε ο νόμος East Med Act. Προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητείται η επέκταση του και σε άλλους τομείς συνεργασίας, όπως η ενέργεια.

Στρατιωτική ετήσια βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program. Το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα. Επίσης, προβλέπει την παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Διαφήμιση