Αρχική COVID-19 Self tests: Aπό τα σουπερμάρκετ ήδη στην Αχαΐα – Τι θα γίνει...

Self tests: Aπό τα σουπερμάρκετ ήδη στην Αχαΐα – Τι θα γίνει στην Αττική

0
selftest4
Eικόνα: UNSPLASH/Brett Jordan
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Από τα σουπερμάρκετ διατίθενται self tests στην Αχαΐα. Το ίδιο θα ισχύσει και στην Αττική, εάν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αρνηθεί στη συνέχιση της διάθεσής τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανεφέρθη σήμερα στη σπουδαιότητα του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self tests σε ομάδες του πληθυσμού. Όπως είπε, συνέβαλαν στον έλεγχο της διασποράς και μετάδοσης του κορονοϊού. Και “επιτεύχθηκε νωρίτερα και με ασφάλεια η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας” τόνισε.

Στατιστικά στοιχεία

Το Μάιο το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούσαν σε επιβεβαιωμένους ελέγχους από self test. Για τον Ιούνιο μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 57%. Από τις 12 Απριλίου, που εφαρμόστηκε το μέτρο των self tests μέχρι σήμερα, 33.984 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων. Την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε 75% μείωση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων. 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας. 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στον μέσο όρο ενεργών νοσηλειών.

Παράταση διενέργειας σε συγκεκριμένες κατηγορίες

Η δράση των self tests είχε διάρκεια 2 μήνες. Θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Όπως οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών. Από την 1η Ιουλίου θα εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τι θα γίνει με τα φαρμακεία

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανεφέρθη στη χθεσινή του συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων. Ζητήθηκε να συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία της χώρας για τους επόμενους 2 με 3 μήνες στις συγκεκριμένε ομάδες. «Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self test προς τους συμπολίτες» ανέφερε. Μέχρι χθες, 10.349 φαρμακεία έχουν διαθέσει 29.936.721 self tests σε πολίτες. 102 φαρμακαποθήκες έχουν διεκπεραιώσει 236.878 αποστολές τεστ. Ειδικότερα, χθες 8.897 φαρμακεία διέθεσαν 431.445 self tests σε πολίτες.

Άρνηση από Αχαΐα και Αττική

Σήμερα, δύο φαρμακευτικοί σύλλογοι, οι Αχαΐας και Αττικής, έχουν αποφασίσει να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self tests . Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, προβάλλουν «είτε ανόητες δικαιολογίες είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα». Για την περιοχή της Αχαΐας η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι, τα σουπερμάρκετ της περιοχής. Υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα των self tests μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν. Το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό και στην Αττική. Εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self tests στους πολίτες.

 

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση