Αρχική Πολιτισμός Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο online: Τι περιλαμβάνει – Πώς λειτουργεί

Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο online: Τι περιλαμβάνει – Πώς λειτουργεί

0
sounio
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πραγματικότητα είναι πλέον το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο. Χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, αποτελεί έργο του υπουργείου Πολιτισμού. Ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παρουσιάστηκε σήμερα

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο παρουσιάστηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη «δημιουργεί νέες δυνατότητες και ευκαιρίες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά. Με τρόπους που δεν είναι εφικτοί από τα παραδοσιακά και συμβατικά μέσα”.
Μέσω του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμβάλλει ενεργά στην ευρύτερη προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου. Στη δημιουργία Τράπεζας Γης και σε άλλες συναφείς πλατφόρμες διαχείρισης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της παροχής άμεσης και δωρεάν πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία. Σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία (Οδηγία INSPIRE, ανοιχτά δεδομένα).

Τι είναι το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο είναι ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) για τη συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και διαχείριση. Των αρχαιολογικών, διοικητικών και γεωχωρικών δεδομένων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά της επικράτειας και στην ακίνητη περιουσία του ΥΠΠΟΑ. Σήμερα, περιλαμβάνει περισσότερα από 18.000 μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και 845 ζώνες προστασίας.

Πώς λειτουργεί

Ηλεκτρονικά. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πλήρη και έγκυρη πληροφορία για τυχόν δεσμεύσεις και περιορισμούς που υφίστανται βάσει της κείμενης νομοθεσίας σε περιοχές ή ακίνητα.
Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο λειτουργεί σε ένα περιβάλλον συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών. Αποτελείται από μια βάση δεδομένων (back end) και μια διαδικτυακή Πύλη (front end). Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει διοικητικά, επιστημονικά και γεωχωρικά δεδομένα, καθώς και τεκμήρια. Όπως ΦΕΚ κηρύξεων, σαρωμένα διοικητικά έγγραφα, επιστημονικές αναφορές, φωτογραφίες και σχέδια. Απευθύνεται κυρίως στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και σε κρατικές υπηρεσίες εν γένει.
Η Πύλη αντλεί επιλεγμένα συνοπτικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων και τα προβάλλει προς χρήση από το ευρύ κοινό.

Σε τι χρησιμεύει

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο για:

  • Την ολοκληρωμένη εποπτεία και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς μόνον εάν γνωρίζεις τι έχεις μπορείς και να το προστατεύσεις.
  • Τις επενδύσεις, διότι εντοπίζει στο χάρτη τα όρια των προστατευομένων περιοχών και παρέχει έγκυρη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους, επιχειρήσεις και πολίτες. Για το εάν και πού ακριβώς μπορούν να προχωρήσουν σε ενέργειες και επεμβάσεις. Στο περιβάλλον μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων.
  • Τη Δημόσια Διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς. Συγκεντρώνει με οργανωμένο τρόπο τη διοικητική, αρχαιολογική και γεωχωρική πληροφορία.
  • Την προστασία από καταπατήσεις, ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
  • Την επιστημονική έρευνα γύρω από την ελληνική αρχαιολογία. Αλλά και επίκαιρα ζητήματα όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά.
  • Την εκπαίδευση, μέσα από την κατάλληλη αξιοποίηση του διαδραστικού περιβάλλοντος της εφαρμογής.
  • Την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τρόπο που αναδεικνύει τον εξαιρετικό πλούτο και τη διαχρονία του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας. Από τους προϊστορικούς οικισμούς στα κλασικά ιερά, τους βυζαντινούς ναούς. Από τα ενετικά κάστρα στα οθωμανικά και εβραϊκά μνημεία, αλλά και τα νεότερα και σύγχρονα κτήρια.
  •  Την ενημέρωση των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο δεν απευθύνεται μόνο στις κρατικές υπηρεσίες ή στους επιστήμονες.. Απευθύνεται σε όλους.

Τι αλλάζει στη ζωή μας

Γίνονται για πρώτη φορά εύκολα προσπελάσιμα από τον πολίτη με τη χρήση μιας φορητής συσκευής στοιχεία που στο παρελθόν γνώριζαν μόνον οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ποια είναι η σημασία του για τη χώρα

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο αποτελεί ένα έργο-τομή για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Και ένα σύγχρονο και απαραίτητο εργαλείο για τον ολοκληρωμένο χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα οποία είναι εξάλλου αλληλένδετα ζητήματα. Παράλληλα, συμβάλλει καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροYδατοδρόμια: Στην τελική ευθεία για Χαλκίδα, Αιδηψό, Κύμη, Κάρυστο και Αλιβέρι
Επόμενο άρθροSelf tests: Aπό τα σουπερμάρκετ ήδη στην Αχαΐα – Τι θα γίνει στην Αττική