Αρχική COVID-19 O κορονοϊός δεν “φρενάρει” την αιμοδοσία – Ασφαλής τηρούμενων των οδηγιών

O κορονοϊός δεν “φρενάρει” την αιμοδοσία – Ασφαλής τηρούμενων των οδηγιών

0
κορονοϊός - εμβόλιο
Εικόνα: pixabay/enriquelopezgarre

Σύνταξη: ecozen.gr

Η λοίμωξη με covid-19 φαίνεται πως δεν χρειάζεται να βάλει φρένο στις μεταγγίσεις αίματος και την αιμοδοσία καθώς είναι σπάνιο να μεταδοθεί και σε καμία περίπτωση δε προσεγγίζει τη μεταδοτικότητα που φέρει ο ιός μέσω του αέρα.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Transfusion, Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν τη διενέργεια ελέγχων για την παρουσία του κορονοϊού σε σχεδόν 18.000 δείγματα αίματος, αντιπροσωπευτικά περίπου 257.800 λήψεων από αιμοδότες, που είχαν συλλεχθεί εντός του 2020 στις ΗΠΑ.

Διαπίστωσαν ότι μόνο 3 δείγματα ήταν θετικά στην covid-19 και αυτά έφεραν όλα πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, με αποτέλεσμα να μη μεταδίδεται ο ιός στο άτομο που δέχεται το αίμα.

Έτσι, συμπέραναν ότι η πιθανότητα μετάγγισης αίματος με ίχνη κορονοϊού ήταν μόλις 0,001% – περίπου 1 στις 100.000 – και είναι αμελητέα σε σχέση με το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός μέσω του αέρα.

«Αυτή η διαπίστωση είναι καλό νέο για τους χιλιάδες ασθενείς που μπορεί να χρειαστούν μετάγγιση αίματος λόγω χειρουργικής επέμβασης ή νόσου που προκαλεί αναιμία, όπως μία σπάνια αιματολογική διαταραχή ή λευχαιμία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ, Σιμόν Γκλιν του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να αλλάξουν οι τρέχουσες οδηγίες και πρακτικές αναφορικά με τις αιμοδοσίες και τον έλεγχο του αίματος εν μέσω της πανδημίας.

Σε θετικά δείγματα, η μετάδοση δεν πραγματοποιείται

Ειδικότερα στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν απαιτεί όλα τα δείγματα αίματος να ελέγχονται για κορονοϊό, αλλά οι αιμοδότες πρέπει να ελέγχονται για συμπτώματα Covid-19 και όσα δείγματα προέρχονται από άτομα με πρόσφατη λοίμωξη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

«Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι στις σπάνιες περιπτώσεις που ένα δείγμα αίματος βγαίνει θετικό, δεν συμβαίνει η μετάδοση του κορονοϊού μέσω της μετάγγισης του αίματος.

Συνεπώς, φαίνεται πως είναι ασφαλές να δέχεται κανείς αίμα από μετάγγιση και να συνεχίσει να είναι αιμοδότης, χωρίς φόβο μετάδοσης της λοίμωξης Covid-19, εφόσον τηρούνται οι τρέχουσες προφυλάξεις», ανέφερε η Δρ Σόνια Μπακούρ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο. Ενώ, προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνηγορούν και άλλα ευρήματα από μελέτες σε Γαλλία, Κίνα, Ν. Κορέα και Πακιστάν.

Οι τελευταίες εξελίξεις: