Αρχική Υγεία - Διατροφή H10N3: Κρούσμα σπάνιου στελέχους της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο

H10N3: Κρούσμα σπάνιου στελέχους της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο

0
henrique s ruzzon
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το πρώτο κρούσμα του σπάνιου στελέχους της γρίπης των πτηνών, H10N3, εντοπίστηκε στην Κίνα.

Αφορά έναν άνδρα 41 ετών, στην ανατολική κινεζική επαρχία Ζιανγκσού, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας του Πεκίνου (NHC) αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης ανθρώπου παγκοσμίως με το συγκεκριμένο στέλεχος.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο άνδρας είναι κάτοικος της πόλης Ζετζιάνγκ και πως νοσηλεύτηκε από τις 28 Απριλίου, με τη διάγνωση για H10N3 να γίνεται στις 28 Μαΐου.

Ωστόσο στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται το πώς κόλλησε.

Στη χώρα, εντοπίζονται πολλά διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών και ενίοτε μολύνουν ανθρώπους, ειδικά αυτούς των οποίων οι εργασία σχετίζεται με πτηνά και πουλερικά.

Ωστόσο, φαίνεται πως το εν λόγω στέλεχος δε θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία εξάπλωσης σε πληθυσμούς ανθρώπων.

Πάντως η κατάσταση του νοσηλευόμενου, 41χρονου έχει σταθεροποιηθεί και σύντομα αναμένεται να λάβει εξιτήριο.

Την ίδια ώρα, δεν εντοπίστηκαν άλλα κρούσματα ανάμεσα στα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε στενή επαφή. Ούτε έχουν αναφερθεί άλλες περιπτώσεις μετάδοσης του συγκεκριμένου στελέχους σε άνθρωπο σε όλο τον κόσμο.

Το H10N3 είναι χαμηλής παθογονικότητας, που σημαίνει ότι προκαλεί σχετικά λιγότερο σοβαρή ασθένεια σε πουλερικά και είναι απίθανο να προκαλέσει ένα ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας, πρόσθεσε το NHC.

Η τοποθέτηση του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απαντώντας σε ερώτηση του Reuters στη Γενεύη, δήλωσε: «Η πηγή της έκθεσης του ασθενούς στον ιό H10N3 δεν είναι γνωστή αυτή τη στιγμή και δεν εντοπίστηκε καμία άλλη μόλυνση κατά την επείγουσα παρακολούθηση στον τοπικό πληθυσμό. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όσο οι ιοί της γρίπης των πτηνών κυκλοφορούν στα πουλερικά, η σποραδική μόλυνση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους δεν αποτελεί έκπληξη, γεγονός που αποτελεί έντονη υπενθύμιση ότι η απειλή μιας πανδημίας γρίπης είναι επίμονη», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Πρόκειται για σπάνιο στέλεχος – Υπό διερεύνηση

Το στέλεχος δεν είναι «ένας πολύ κοινός ιός», δήλωσε ο Φίλιπ Κλάες, περιφερειακός συντονιστής εργαστηρίου του Κέντρου Εκτάκτων Καταστάσεων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για Διασυνοριακές Ζωικές Ασθένειες στο περιφερειακό γραφείο για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Μόλις σχεδόν περίπου 160 στελέχη του ιού έχουν αναφερθεί μέσα σε 40 χρόνια έως το 2018, κυρίως σε άγρια πτηνά ή υδρόβια πτηνά στην Ασία και σε ορισμένα περιορισμένα μέρη της Βόρειας Αμερικής, και κανένα δεν είχε εντοπιστεί μέχρι τώρα σε κοτόπουλα, πρόσθεσε.

Η ανάλυση των γενετικών δεδομένων του ιού θα είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί αν μοιάζει με παλαιότερους ιούς ή αν πρόκειται για ένα νέο μείγμα διαφορετικών ιών, τόνισε ο Κλάες.

Να σημειωθεί πάντως, ότι δεν έχει προκύψει μεγάλος αριθμός ανθρώπινων μολύνσεων από τη γρίπη των πτηνών μετά το στέλεχος μετά το στέλεχος H7N9 που σκότωσε σχεδόν 300 ανθρώπους κατά την περίοδο 2016-2017.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροO κορονοϊός δεν “φρενάρει” την αιμοδοσία – Ασφαλής τηρούμενων των οδηγιών
Επόμενο άρθροΣτην Αστυπάλαια ο Κ. Μητσοτάκης – Το πρώτο “έξυπνο” και “πράσινο” νησί στη Μεσόγειο