Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Στην Αστυπάλαια ο Κ. Μητσοτάκης – Το πρώτο “έξυπνο” και “πράσινο” νησί...

Στην Αστυπάλαια ο Κ. Μητσοτάκης – Το πρώτο “έξυπνο” και “πράσινο” νησί στη Μεσόγειο

0
Αστυπάλαια
Αστυπάλαια
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το πρώτο “έξυπνο” και “πράσινο” νησί της Μεσογείου θα είναι σύντομα η Αστυπάλαια, ενώ αναμένεται να την επισκεφτεί από τις 12:00 της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να θέσουν από κοινού τις βάσεις για το πρωτοποριακό ενεργειακό μετασχηματισμό με τον Δ/ντα Σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr. Herbert Diess.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν στις 15:20, ενώ στις 16:30 ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό).

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 17:35, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action» (μετ. Αστυπάλαια: έξυπνο & βιώσιμο νησί – Έκθεση Προόδου, από το όραμα στην πράξη).

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στο νησί από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Το project ενεργειακού μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας

Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%, αποσκοπεί το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen. Παράλληλα θα λειτουργήσει πιλοτικά για την αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά.

Μάλιστα το νησί θα εφαρμόσει πλήρως την ηλεκτροκίνηση, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά οχήματα.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ η αποτίμηση των πρώτων βημάτων του προγράμματος θα γίνει σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον CEO του ομίλου Volkswagen δρ. Herbert Diess στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο νησί.

Οι 4 πυλώνες του προγράμματος

Το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων “e-astypalea“, το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ.

Στόχος εδώ, είναι τουλάχιστον το 80% των ενεργειακών αναγκών του νησιού να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2026.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Διαφήμιση