Αρχική Επιστήμη “Έξυπνο θερμοκήπιο”: Καλλιέργεια λαχανικών σε συνθήκες μουσώνων

“Έξυπνο θερμοκήπιο”: Καλλιέργεια λαχανικών σε συνθήκες μουσώνων

0
greenhouse
Εικόνα: UNSPLASH/Nicole Baster
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπορεί να ευδοκιμήσει η καλλιέργεια λαχανικών ακόμη και σε συνθήκες μουσώνων; Η απάντηση είναι “ναι”. Με το “έξυπνο θερμοκήπιο” (smart greenhouse).

Η έρευνα έχει ήδη προχωρήσει στο μικρό ιαπωνικό νησί Ισιγκάκι, νοτιοδυτικά της Οκινάουα στην Ιαπωνία. Η εταιρεία Panasonic συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα στο νησί  για την αναζήτηση τρόπων καλλιέργειας λαχανικών σε υποτροπικές συνθήκες μουσώνων. Ως μέρος της κοινοπραξίας της ιαπωνικής κυβέρνησης για το εργοστάσιο φυτών Monsoon Plant System (PFS).  Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια σταθερή τοπική παραγωγή προϊόντων παρά το κλίμα.

Κλιματικές δυσκολίες

Στις περιοχές που υπόκεινται σε εποχές μουσώνων εναλλάσσονται ο ελαφρώς υψηλότερος ρυθμός βροχόπτωσης με τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Μέρη όπως το Ισιγκάκι όχι μόνο βλέπουν περισσότερη βροχή, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τη θερμότητα και την υγρασία. Οι συνθήκες αυτές καθιστούν το μέρος πολύ φτωχό στην καλλιέργεια και ευδοκίμηση λαχανικών. Σύμφωνα με το περιοδικό New Atlas, το Asian Monsoon PFS ιδρύθηκε το 2016 με την προοπτική της κλιματικής αλλαγής. Στόχος είναι να αναπτύξει τεχνολογία για την αντιμετώπιση του καυτό, υγρού κλίματος με τρόπο αποτελεσματικό στην καλλιέργεια των λαχανικών. Το νησί επελέγη λόγω των συχνών μουσώνων και των συχνών τυφώνων. Για τη δοκιμή προτιμήθηκαν οι τομάτες ως καλλιέργεια επειδή το κλίμα είναι εχθρικό. Λόγω της τοπικής θερμοκρασίας, φωτισμού και υγρασίας, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο είδος ευπαθές σε ασθένειες.

Asian Monsoon Plant Factory System infographic
Eικόνα: Asian Monsoon Plant Factory System

IT Greenhouse

Για να στεγάσει τις τομάτες, η κοινοπραξία δημιούργησε ένα εργοστάσιο έξυπνου θερμοκηπίου εν είδει εργοστασίου, που ονομάζεται IT Greenhouse. Είναι διαφορετικό από το τυπικό φυτό ολλανδικού στιλ που είναι μια υψηλή δομή όπου τα φυτά αναπτύσσονται για 10 μήνες. Αντ ‘ αυτού, το IT Greenhouse δεν είναι τόσο υψηλό και κοστίζει τρεις έως τέσσερις φορές λιγότερο από το ολλανδικό στιλ. Επιπλέον, είναι κατασκευασμένο για να αντέχει ριπές ανέμου έως και 112 mph (180 km/h). Το θερμοκήπιο είναι εξοπλισμένο με συσκευές όπως κουρτίνες που απορροφούν υπέρυθρο φως για τη ρύθμιση της θερμότητας και αισθητήρες για τον έλεγχο της περιεκτικότητας σε υγρασία.

Ευδοκίμηση τριών μηνών

Άλλοι αισθητήρες συμβάλλουν στη φωτοσύνθεση με τρόπο ανέπαφο. Επιπλέον, υπάρχουν σύστημα ψύξης, υδραυλικοί και αισθητήρες ανέμου. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τομάτες μεγαλώνουν σε περίπου τρεις μήνες. Με κόστος συγκρίσιμο με την καλλιέργεια τους στην ηπειρωτική Ιαπωνία. Μόλις το υλικό τεθεί σε λειτουργία, το επόμενο βήμα θα είναι να καταρτιστούν τρόποι διαχείρισης και βελτίωσης της εγκατάστασης μέσω συστημάτων cloud.

Τηλε-έλεγχος

Το θερμοκήπιο θα μπορεί να ελέγχεται εξ αποστάσεως. Από χιλιάδες μίλια μακριά. Μέσω και του Smart Saien’s Cloud, το οποίο είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου περιβάλλοντος. Καθώς και του Cultivation Navi της Panasonic, που χρησιμοποιείται από καλλιεργητές για την καταγραφή και πρόσβαση σε δεδομένα μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

Σύμφωνα με την Panasonic, τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος καλλιέργειας είναι ότι μειώνει την ανάγκη μεταφοράς. Κυρίως υπερβαίνει την καραντίνα που συχνά εμποδίζει την κυκλοφορία των προϊόντων. Επίσης, η δυνατότητα τηλεχειριστηρίου επιτρέπει την παρακολούθηση πολλών τοποθεσιών ταυτόχρονα, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας.

Διαφήμιση