Αρχική COVID-19 «Green pass»: Υποχρεωτικό από αύριο σε 33 χώρες της Ευρώπης

«Green pass»: Υποχρεωτικό από αύριο σε 33 χώρες της Ευρώπης

0
greenpass
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Υποχρεωτικό είναι από αύριο το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό (green pass) για 33 ευρωπαϊκές χώρες. Είτε κάποιος είναι εμβολιασμένος είτε έχει αναρρώσει από Covid-19 είτε έχει αρνητικό τεστ. Από αύριο θα πρέπει να προσκομίζει το πιστοποιητικό στους ευρωπαϊκούς προορισμούς του.

Εκτυπωμένο ή ηλεκτρονικό

Το «green pass», το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, είναι διαθέσιμο σε εκτυπωμένη ή ψηφιακή μορφή. Περιέχει έναν QR Code (μοναδικό ψηφιακό κωδικό) που μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό. Δηλαδή ποιος είναι ο τύπος εμβολίου, ο αριθμός δόσεων, η ημερομηνία εμβολιασμού. Ή στην περίπτωση διαγνωστικού τεστ, την ημερομηνία και τον τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Ενιαίο για όλην την ΕΕ και 6 ακόμη κράτη

Το green pass είναι το ίδιο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε έξι ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για τις Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Ελβετία. Οι κανόνες εισόδου και εξόδου ποικίλλουν ανάλογα με τον προορισμό. Ετσι, για την είσοδο στη Γαλλία από μία ευρωπαϊκή χώρα απαιτείται πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχήματος εμβολιασμού. Δηλαδή δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ή τέσσερις εβδομάδες για το εμβόλιο της Johnson&Johnson ή τεστ PCR ή αντιγόνου μέχρι 72 ωρών. Σε άλλες χώρες η διάρκεια του τεστ μειώνεται στις 48 ώρες. Θετικό τεστ (συνήθως έξι μηνών και κάτω) μπορεί επίσης να γίνει δεκτό ως απόδειξη ανάρρωσης έπειτα από προσβολή από την νόσο. Στη Γαλλία το green pass επιτρέπει την είσοδο σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.

Τι ισχύει για τις άλλες χώρες

Για τις χώρες όπου το green pass  δεν είναι ακόμη έτοιμο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων (μέχρι τις 12 Αυγούστου). Έως τότε, άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μορφή χαρτιού, μπορούν να παρουσιαστούν στα σύνορα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση