Αρχική COVID-19 Eυρωπαϊκό Συμβούλιο: Άμεση εφαρμογή green pass – Χαρτογράφηση μεταλλάξεων – 100 εκατ....

Eυρωπαϊκό Συμβούλιο: Άμεση εφαρμογή green pass – Χαρτογράφηση μεταλλάξεων – 100 εκατ. εμβόλια στον Τρίτο Κόσμο

0
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ (2η ΗΜΕΡΑ) (EUROKINISSI/POOL EUROPEAN UNION)
Εικόνα: EUROKINISSI/POOL EUROPEAN UNION
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την άμεση εφαρμογή του green pass (Πράσινο Ψηφιακό Πιστοπoιητικό), τη χαρτογράφηση των μεταλλάξεων και τη διάθεση 100 εκατ. εμβολίων σε χώρες του Τρίτου Κόσμου αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι ηγέτες των 27 επεσήμαναν την ανάγκη επιτάχυνσης του εμβολιασμού κατά του Covid-19 στην ΕΕ και τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Με στόχο την σταδιακή και ασφαλή επαναφορά στην κανονικότητα, που θα επιτρέψει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 27 στη Σύνοδο, θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για τις νέες μεταλλάξεις, ώστε να ληφθεί δράση αν κριθεί απαραίτητο. «Κλειδί θα είναι η εν εξελίξει εργασία για την ενίσχυση της παραγωγής των εμβολίων και η διασφάλιση επαρκούς διανομής τους σε όλη την ΕΕ» τονίζουν.

Για το green pass επισημαίνουν ότι «οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι». Καλωσορίζουν τη συμφωνία που επετεύχθη και ζητούν την άμεση υιοθέτησή του.

Εμβολιασμοί

Την πρώτη δόση του εμβολίου θα έχει λάβει το 50% της ΕΕ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ανέφερε με ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Σημειώσαμε σταθερή πρόοδο στον εμβολιασμό στην ΕΕ. Παραδόθηκαν 300 εκατ. δόσεις. Έγιναν 245 εκατ.  εμβολιασμοί. Το 46% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση» σημείωσε η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά της Covid-19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και στηρίζει τον ηγετικό ρόλο του μηχανισμού COVAX για αυτό το σκοπό. ΕΕ και κράτη-μέλη δεσμεύονται να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων για να στηρίξουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη. Για αυτό και αποφασίστηκε η δωρεά 100 εκατ. δόσεων ως το τέλος του χρόνου στις φτωχότερες χώρες. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Υγεία που έγινε στη Ρώμη. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα στην ΕΕ έχει δοθεί έγκριση για τέσσερα εμβόλια. Αυτά των εταιρειών Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση