Αρχική Καταστροφές Κίνδυνος για πυρκαγιές αύριο – Προειδοποιήσεις και οδηγίες

Κίνδυνος για πυρκαγιές αύριο – Προειδοποιήσεις και οδηγίες

0
FIRE FOREST
Εικόνα: UNSPLASH/Matt Palmer
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για πυρκαγιές αύριο. Προειδοποιήσεις απευθύνουν τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσο το Eθνικό Aστεροσκοπείο Aθηνών.

Χάρτης επικινδυνότητας

Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίδει τα αναλυτικά δεδομένα.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-06/xartis-pyrkagias.jpg.webp?itok=H4MOQXW9

Οι περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4 είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας – εκτός της νήσου Σκύρου- ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας)
  •  Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
  •  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Σε ετοιμότητα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ήδη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες. Καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας. Με στόχο να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Συστάσεις και οδηγίες στους πολίτες

Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού. Η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης. Η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιδείνωση πυρομετεωρολογικών συνθηκών

Η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από την επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα μας. Ήδη η ευφλεκτότητα της διαθέσιμης καύσιμης ύλης βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα. Εξαιτίας της επικράτησης θερμών και ξηρών συνθηκών από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Τι λέει το Eθνικό Aστεροσκοπείο Aθηνών

Με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη, ο οποίος υπολογίζεται επιχειρησιακά από το Eθνικό Aστεροσκοπείο Aθηνών/meteo.gr αύριο θα είναι η πιο δύσκολη πυρομετεωρολογικά ημέρα. Παράλληλα με την κορύφωση του κύματος καύσωνα, αναμένεται μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Με σταδιακή αποχώρηση των θερμών και ξηρών αεριών μαζών, που θα συνοδευτεί από τη στροφή των ανέμων σε δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις. Με παράλληλη ενίσχυση της έντασής τους.

Άνοδος θερμοκρασίας

Η σταδιακή επικράτηση των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η διαθέσιμη υγρασία. Ως εκ τούτου, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Πέμπτη. Σε Πελοπόννησο (κυρίως σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία), Βοιωτία, Φθιώτιδα, και Δωδεκάνησα. Αλλά και κατά μήκος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας ανατολικά της Πίνδου.

 

Διαφήμιση