Αρχική Καταστροφές Σχίνος Κορινθίας: Σε ύφεση η φωτιά – “Δεν ξεκίνησε από αμέλεια η...

Σχίνος Κορινθίας: Σε ύφεση η φωτιά – “Δεν ξεκίνησε από αμέλεια η πυρκαγιά”

0
φωτιά Κορινθίας
Εικόνα: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε ύφεση βρίσκεται η καταστροφική φωτιά στα Μέγαρα που ξέσπασε στο Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης και έχει κάνει στάχτη περισσότερα από 50.000 στρέμματα στα Γεράνεια όρη. Ενώ, την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν τις διάσπαρτες εστίες με την συνδρομή και των εναέριων μέσων. Παράλληλα, όπως δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, σχετικά με το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, “το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών,” ωστόσο όπως πρόσθεσε, “δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου“. Ενώ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, πρόκειται για τεράστια οικολογική καταστροφή.

Πιο αναλυτικά, η εικόνα της φωτιάς από σήμερα το πρωί του Σαββάτου, είναι καλύτερη, καθώς δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, παρά μόνο διάσπαρτες αναζωπυρώσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο αρχηγός της πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  η πυρκαγιά παρουσιάζει “εικόνα ύφεσης, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της”.

Η Πυροσβεστική εκτιμά ότι μέχρι αύριο η φωτιά θα έχει οριοθετηθεί.

φωτιά Σχίνος
Εικόνα: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI

Ωστόσο, οι άνδρες της πυροσβεστικής επιχειρούν να σβήσουν τις διάσπαρτες εστίες με την συνδρομή και των εναέριων μέσων,  προκειμένου να οριοθετηθεί η φωτιά ακόμα και μέσα στην ημέρα.

Ο άνεμος έχει πλέον κοπάσει, καθώς πλέον έχουν ένταση 2 με 3 μποφόρ, γεγονός που είναι υπέρ των πυροσβεστικών δυνάμεων και της προσπάθειας που κάνουν για να αναχαιτίσουν τη φωτιά.

Χαρακτηριστικά, αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη:

  • 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα
  • 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων
  • το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής
  • το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος

Ενώ από αέρος συνδράμουν, 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά.

Αρωγή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχίνος Κορινθίας
Εικόνα: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Παράλληλα, όπως ανέφερε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης η φωτιά στο Σχίνο “ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση”.

Ενώ, στη συνέχεια κάνοντας λόγο για το πώς ξεκίνησε η φωτιά, ανέφερε ότι “το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά”.

“Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις”, υπογράμμισε απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα.

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Παράλληλα, μιλώντας στο MEGA ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, έκανε λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ πάνω από 50.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη.

“Η πιο δύσκολη περιοχή είναι η περιοχή Καλκάνη. Αν βάλουμε σε μια ζυγαριά την τεράστια οικολογική καταστροφή, ένα πανέμορφο βουνό έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, είναι ο πλούτος φανταστικός αν βάλουμε όμως από την άλλη ότι δεν είχαμε ούτε ελαφρύ τραυματισμό, τότε θα γύρει η ζυγαριά υπέρ του ανθρώπινου παράγοντα που προστατεύτηκε”, υπογράμμισε.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι μεγάλες.

“Θα έχουμε μεγάλη διάβρωση των εδαφών, σημαντικές κατολισθήσεις, ροές εδαφών και ροές κορημάτων καταμήκος των ρεμάτων της περιοχής και βέβαια όλα αυτά θα καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον που και εκεί θα υπάρξει μια τεράστια μόλυνση δεδομένο ότι θα παρασυρθούν και τα υλικό της καύσης”.

 

Διαφήμιση