Αρχική Ειδήσεις Ανησυχία για τη θαλάσσια μόλυνση από την Τουρκία στο βόρειο Αιγαίο

Ανησυχία για τη θαλάσσια μόλυνση από την Τουρκία στο βόρειο Αιγαίο

0
sea
Εικόνα: UNSPLASH/Carl Raw
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για την περιβαλλοντική μόλυνση που έχει φθάσει στις ακτές της Λήμνου από την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, στη θάλασσα του Μαρμαρά είχε γεμίσει από τοξική βλέννα, απειλώντας το εκεί οικοσύστημα.

Συνεχείς συσκέψεις

Συνεχείς συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους φορείς πραγματοποιούνται από το πρωί στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς και ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης αξιολογούν την κατάσταση. Αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης.

Τι ακριβώς συμβαίνει

Μικρές συγκεντρώσεις φυτοπλαγκτού έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες μέρες στις ακτογραμμές στο βορειοανατολικό τμήμα της Λήμνου. Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία σε φορείς του τουρισμού στο νησί, αλιείς και κατοίκους. Πέραν της περιβαλλοντικής ανησυχίας, υπάρχει και έντονος προβληματισμός λόγω της τουριστικής περιόδου. Το φαινόμενο συνδέεται με τη γνωστή βλέννα που έχει παρατηρηθεί στις ακτές του Μαρμαρά. Τις τελευταίες μέρες πέρασε στο βόρειο Αιγαίο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην Ίμβρο και στην Τένεδο.

Μικρής έκτασης έως τώρα

«Λαμβάνουμε τα όποια μέτρα χρειάζονται να ληφθούν. Ας σημειωθεί ότι το φαινόμενο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο» αναφέρει ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί, τις επόμενες μέρες αναμένεται να διαλυθεί. Τις επόμενες μέρες “θα έχουμε και τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων που έχουν ληφθεί. Προκειμένου να ελεγχθεί η επικινδυνότητα» σημείωσε.

Άλλες απόψεις

Ο λιμενάρχης Λήμνου, Γιώργος Αρβανίτης, τόνισε ότι δεν αποκλείεται να έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή. Όπως ανέφερε, οι ψαράδες είχαν παρατηρήσει και αναφέρει την εμφάνισή του πριν από την αρχή της άνοιξης, πριν τρεις μήνες. Ο Βασίλης Ζερβάκης, φυσικός ωκεανογράφος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), υποστήριξε πως τέτοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν. Η βλεννώδης μάζα αποτελείται από συσσωματώματα νεκρών και ζωντανών οργανισμών, αλλά και των απεκκρίσεών τους. Ευνοείται ιδιαίτερα από ασθενή θαλάσσια κυκλοφορία και αυξημένες εισροές θρεπτικών ουσιών στο σύστημα, συχνά ανθρωπογενείς.

MARMARAS pollution
Εικόνα: Η θάλασσα του Μαρμαρά γεμάτη βλέννα

Τι συνέβη στο Μαρμαρά

Για την εμφάνισή του στη θάλασσα του Μαρμαρά εξήγησε ότι οι ακτές της Προποντίδας δέχονται τα πλούσια σε οργανική ύλη νερά της Μαύρης θάλασσας. Καθώς και αυξημένα αστικά απόβλητα από την Κωνσταντινούπολη και υπολείμματα λιπασμάτων από τις ακτές. Επιπλέον, η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή στρωμάτωση. Τα παραπάνω συνιστούν ιδανικές συνθήκες για δημιουργία τοξικού φυτοπλαγκτού. Κάνουν τη συγκεκριμένη περιοχή πολύ ευαίσθητη στη ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά και την κλιματική μεταβλητότητα.

Αναπόφευκτη η μεταφορά της βλέννας στο Αιγαίο

Ο κ. Ζερβάκης επεσήμανε ότι κάποιες ποσότητες της βλέννας αναμενόταν να εμφανιστούν στο Αιγαίο. Τα επιφανειακά νερά της Μαύρης Θάλασσας καταλήγουν στο Αιγαίο. Κυρίως επηρεάζονται περιοχές που δέχονται νερά της Μαύρης θάλασσας. Δηλαδή η Σαμοθράκη, οι ανατολικές ακτές της Λήμνου, οι κόλποι των ακτών Θράκης και Μακεδονίας. Ειδικά αυτήν την εποχή τα νερά της Μαύρης θάλασσας διέρχονται από το στενό μεταξύ Λήμνου και Ίμβρου.

Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Η Ελλάδα παρακολουθεί τακτικά την ποιότητα των υδάτων της σε ανοιχτή θάλασσα και παράκτιες περιοχές. Βάσει των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη Θαλάσσια Στρατηγική (Οδηγία 2008/56/ΕΚ). Για την ποιότητα των Υδάτων (Οδηγίες 2000/60/ΕΚ και 2008/32/ΕΚ) και του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαίων.  Παράλληλα έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα παρακολούθησης αλλά και πρόβλεψης της θαλάσσιας κυκλοφορίας στις ελληνικές θάλασσες. Γίνεται, δηλαδή, εκτίμηση για ποιες περιοχές απειλούνται περισσότερο. Η περιοχή ανατολικά της Λήμνου παρακολουθείται από σύγχρονο σύστημα τηλεμετρικής καταγραφής της κυκλοφορίας σε μόνιμη και συνεχή βάση.

Διαφήμιση