Αρχική Ειδήσεις Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Από την ΕΜΑΚ… στους υγειονομικούς

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Από την ΕΜΑΚ… στους υγειονομικούς

0
vaccine.2
Eικόνα: UNSPLASH/CDC
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού κατά του Covid-19 έχει προκαλέσει τριγμούς. Η χθεσινή απόφαση του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την ΕΜΑΚ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου Σήμερα τέθηκε ζήτημα υποχρεωτικότητας και για τους υγειονομικούς.

Από την ΕΜΑΚ…

Ο αντιστράτηγος Στέφανος Δ. Κολoκούρης, με χθεσινό του έγγραφο κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, επικαλούμενος “επιχειρησιακή ετοιμότητα”. Μάλιστα το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 28550 Φ 215.2 έγγραφο προειδοποιεί. «Μετά την κοινοποίηση της παρούσας διαταγής στην ΕΜΑΚ θα υπηρετούν υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό». Όσοι τυχόν δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

…Στους γιατρούς και νοσηλευτές

Η κίνηση στην ΕΜΑΚ πυροδότησε τις συζητήσεις. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις. Δεν επιβεβαίωσε ότι η επόμενη ομάδα υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι αυτή των υγειονομικών. Ούτε και το διέψευσε. «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών θα γίνει το φθινόπωρο» είπε. Για να συμπληρώσει ότι «τώρα είναι όλοι μέσα στη μάχη και δε θέλουμε να δημιουργήσουμε εστίες σύγκρουσης στον χώρο της υγείας».

Συνταγματική ή όχι η υποχρεωτικότητα

«Απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας» χαρακτήρισε (Πρώτο Πρόγραμμα) την απόφαση περί υποχρωτικότητας στην ΕΜΑΚ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου- πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι τυχόν κυρώσεις σε μη εμβολιασθέντες δεν μπορούν να φτάσουν έως την απόλυση. «Τυχόν άρνηση του πολίτη δεν μπορεί να έχει κυρώσεις πολύ αρνητικές για τη σχέση εργασίας που έχει. Και στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα». Αντισυνταγματική χαρακτήρισε κάθε νομοθετική ή υπουργική απόφαση που θα υποχρέωνε όλο τον πληθυσμό χωρίς εξαίρεση να εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη «για ορισμένες κατηγορίες προσώπων είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός εμβολιασμός». Ποιες είναι αυτές; Πρόκειται για κατηγορίες «όπως το υγειονομικό προσωπικό ή οι δάσκαλοι, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία».
 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση