Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα: Καμπάνια «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης»

Ελληνικά αγροτικά προϊόντα: Καμπάνια «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης»

0
greek foof
Εικόνα: UNSPLASH/Loes Klinker
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τη δυναμική των ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων στηρίζει η καμπάνια «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης». Τα εκλεκτά ελληνικά αγροτικά προϊόντα φιλοδοξούν να κατακτήσουν την ευρωπαϊκή αγορά. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού (ΕΚ) 510/2006.

Εθνική επιλογή

Η ενδυνάμωση των συνεταιρισμών και των συνεργατικών σχημάτων και η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων διεθνώς αποτελεί εθνική επιλογή. Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, κηρύσσοντας την έναρξη της καμπάνιας «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης». Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε την πρωτοβουλία σημαντική καθώς «σε αυτή συναντώνται  δύο βασικοί άξονες της πολιτικής μας στο ΥΠΑΑΤ. Τα ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα και οι συνεταιρισμοί».
Όπως τόνισε, τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ της χώρας μας αποτελούν όντως έναν μικρό θησαυρό. Το θησαυρό της ελληνικής γης. «Ενσωματώνουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, του πολιτισμού μας και των παραδόσεων της ελληνικής υπαίθρου, συγκροτώντας μια μοναδική διατροφική παρακαταθήκη».
Η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 113 γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Χωρίς να προσμετρώνται σε αυτά οι οίνοι και τα αλκοολούχα. Κατέχουν την 5η θέση μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό, «η προστασία και ανάδειξη των μοναδικών ελληνικών προϊόντων και μέσω αυτών των αξιών μας και του πολιτισμού μας, η προστασία του gastrodiversity, αποτελεί εθνική επιλογή μας»,

Συνένωση δυνάμεων

Συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα ένωσαν δυνάμεις για την καμπάνια, μέσω της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Το πρόγραμμα προώθησης “Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης” υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μότο “Enjoy it’s from Europe”. Οι μικροί θησαυροί, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποτελούν μία ξεχωριστή ελληνική γκάμα. Φέτα, γραβιέρες, ξινομυζήθρα, ελαιόλαδα, φάβα, τοματάκι, κορινθιακή σταφίδα, πατάτα και κρασιά από το Αγρίνιο, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα. Τη Νεμέα Κορινθίας, την Αβία και τη Στέρνα Μεσσηνίας, την Ζάκρο, τον Κουτσουρά, και τον Μυλοπόταμο Κρήτης, την Νάξο και την Σαντορίνη… Όλα, παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας από τους συνεταιρισμούς παραγωγής κάθε τόπου.

 

 

Διαφήμιση