Αρχική COVID-19 “Όχι” στη δεύτερη δόση AstraZeneca από τον EMA

“Όχι” στη δεύτερη δόση AstraZeneca από τον EMA

0
vaccine3
Εικόνα: UNSPLASH/Braňo
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Όχι” στη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για όλους όσοι παρουσίασαν θρόμβωση λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Η σημερινή ανακοίνωση αφορά στις εν λόγω περιπτώσεις που έλαβαν την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου κατά τoυ Covid-19.

Εν εξελίξει έρευνα

Οι συστάσεις δόθηκαν στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει επανεξέτασης για σπάνιους, αλλά σοβαρούς θρόμβους που συνδέονται πιθανώς με τον εμβολιασμό. Μετά τη λήψη του συγκεκριμένου σκευάσματος, αλλά και αυτού της Johnson & Johnson. Ο EMA εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις θρόμβων στην κοιλιά και στον εγκέφαλο από τον Μάρτιο. Έχει ήδη συστήσει οι ετικέτες των δύο εμβολίων να φέρουν προειδοποίηση για τα θέματα των θρόμβων. Ο ΕΜΑ, ωστόσο, επισημαίνει ότι η έρευνα αφορά στις πολύ λίγες περιπτώσεις. “Τα συνολικά οφέλη υπερτερούν οιωνδήποτε κινδύνων” επισημαίνει. “Οι θρόμβοι με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ σπάνιοι” αναφέρει. Προσθέτοντας ότι πρέπει “να είμαστε προσεκτικοί για συμπτώματα, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουμε έγκαιρη ειδική ιατρική βοήθεια εάν χρειαστεί.

Ύποπτα συμπτώματα

O EMA ανέφερε πως οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν για οιεσδήποτε ενδείξεις θρόμβων ή χαμηλών αιμοπεταλίων. Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca (Vaxzervia). Ως ύποπτα συμπτώματα αναφέρονται η δυσκολία στην αναπνοή, ο πόνος στο στήθος, το πρήξιμο-πόνος στα πόδια. Επίσης, ο επίμονος κοιλιακός πόνος, αλλά και νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις. Καθώς και τυχόν ασυνήθιστοι μώλωπες ή εντοπισμός στρογγυλών σημείων πέρα ​​από το σημείο του εμβολιασμού.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση