Αρχική COVID-19 Ανακάλυψη νέου κορονοϊού σε σκύλους – Ενδεχομένως μεταδίδεται στον άνθρωπο

Ανακάλυψη νέου κορονοϊού σε σκύλους – Ενδεχομένως μεταδίδεται στον άνθρωπο

0
ΣΚΥΛΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τον 8ο κατά σειρά κορονοϊό που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, επικαλούνται πως ανακάλυψαν επιστήμονες και αυτή τη φορά εντοπίζεται σε σκύλους.

Ειδικότερα, αφορά ένα κορονοϊό των σκύλων που ανακαλύφθηκε και σε ορισμένα παιδιά τα οποία είχαν κατά το 2018 νοσηλευθεί στη Μαλαισία με πνευμονία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το συγκεκριμένο κορονοϊό, αλλά εάν η εκτίμηση των επιστημόνων επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον πρώτο κορονοϊό που μεταδίδεται απευθείας από το σκύλο σε ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με τους New York Times, δεν είναι ακόμα σαφές εάν είναι παθογόνος και μπορεί να αποτελέσει αξιοσημείωτη απειλή για την ανθρωπότητα, όπως προκάλεσε ο κορονοϊός SARS-COV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη covid19.

Ενώ, στην περίπτωση του SARS-C0V-2, δεν υπάρχει απόδειξη ότι μεταφέρεται στον άνθρωπο από τους σκύλους, ωστόσο μπορεί να μεταφερθεί από τον άνθρωπο στο σκύλο.

Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτεί την τακτική παρακολούθηση των κορονοϊών και των ζωονόσων εν γένει και σε πιο συστηματική βάση από ότι μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν γνωστό επί δεκαετίες ότι οι κορονοϊοί μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια στον σκύλο, αλλά καμία ένδειξη έως τώρα ότι μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο προκαλώντας μόλυνση.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Clinical Infectious Diseases», δεν αποδεικνύει ότι η πνευμονία των παιδιών πράγματι προκλήθηκε από τον κορωνοϊό των σκύλων.

Ωστόσο διερευνά το ενδεχόμενο, καθώς όλα τα παιδιά που νόσησαν προέρχονταν από αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές στις οποίες υπήρχε εκτεταμένη επαφή με ζώα και σκύλους.

Να σημειωθεί ότι όλα τα παιδιά ανάρρωσαν επιτυχώς μετά από μερικές ημέρες.

7 κορονοϊοί μεταδίδονται σίγουρα στον άνθρωπο

testcoronavirus2 1025x559 2Έως τώρα, έχει επιβεβαιωθεί ότι 7 διαφορετικοί κορονοϊοί μολύνουν τον άνθρωπο.

Πιο επικίνδυνος, είναι ο SARS-COV-2, αιτία της τρέχουσας πανδημίας.

Ακολουθούν οι δύο κορονοϊοί που ευθύνονται για τις νόσους SARS και MERS.

Οι υπόλοιποι προκαλούν απλά κρυολογήματα τύπου γρίπης.

Πρόκειται για ζωονόσους στο σύνολο, με τους περισσότερους από αυτούς να εκτιμάται πως προέρχονται από νυχτερίδες, όπου μεταφέρονται στον άνθρωπο διαμέσου ενός ενδιάμεσου ξενιστή, ο οποίος αποτελεί τμήμα της αλυσίδας μετάδοσης.

Έτσι, στην περίπτωση της Μαλαισίας, ο υπό έρευνα κορονοϊός δεν αποκλείεται να πέρασε στα παιδιά διαμέσω ενός άλλου ξενιστή, όπως είναι η γάτα για παράδειγμα.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση