Αρχική Special Topics NASA: Η επιστροφή του OSIRIS-REx από τον Bennu ξεκινά (βίντεο)

NASA: Η επιστροφή του OSIRIS-REx από τον Bennu ξεκινά (βίντεο)

0
bennu
osiris rex
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η επιστροφή του OSIRIS-REx από τον αστεροειδή Bennu ξεκινά. Η NASA πλέον έχοντας συλλέξει όσα πολύτιμα δείγματα μπορούσε και χρειαζόταν, έθεσε το σκάφος σε πορεία επιστροφής κι αυτή η πορεία αναμένεται μακρά και εντυπωσιακή, αφού αφορά 320 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέχρι η κάψουλά του να φτάσει πίσω στη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου του 2023.

Η αποστολή είναι στην ουσία, η πρώτη αμερικανική αποστολή συλλογής υλικών από αστεροειδή.

Αποχαιρετισμός στον Bennu

Μάλιστα η NASA, τιμής ένεκεν της επιτυχημένης αποστολής ανέβασε ένα βίντεο στο youtube με τίτλο “Farewell to Asteroid Bennu” (Αποχαιρετισμός στον Αστεροειδή Bennu), με στιγμιότυπα από όλη τη διάρκεια της συναρπαστικής αποστολής και αναπαράσταση του ταξιδιού της επιστροφής:

Ενώ, ο εν λόγω αστεροειδής, με διάμετρο 500 μέτρων, δημιουργήθηκε στις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος και η ανάλυση των δεδομένων του θα αποτελέσει μεγάλη βοήθεια στην επιστημονική κατανόηση και την κατανόηση της εξέλιξης ακόμα και του πλανήτη μας.

Το σκάφος OSIRIS-Rex, κοστίζει περί τα 800 εκατ. δολάρια και έχει μέγεθος ενός μίνι van. Υπενθυμίζεται ότι είχε εκτοξευθεί το 2016, φτάνοντας τον Bennu το 2018. Ενώ, το 2020 κατάφερε να συλλέξει μεγάλη ποσότητα υλικού, σε σχέση με το αρχικό διάστημα κατά το οποίο είχε βρει ίχνη υδρογόνου και οξυγόνου στην επιφάνεια του αστεροειδή.

Στη συνέχεια είχε παραμείνει κοντά στον αστεροειδή, εωσότου ξεκινήσει τώρα το ταξίδι επιστροφής.

Τα δείγματα θα προσγειωθούν στην Γιούτα

Τα δείγματα μέσα σε κάψουλα θα πέσουν σε μια απομονωμένη περιοχή της πολιτείας Γιούτα στις ΗΠΑ. Από αυτά, το 75% θα διατηρηθεί στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον για να μελετηθεί, ενώ το υπόλοιπο θα διανεμηθεί σε διάφορα επιστημονικά εργαστήρια ανά τον κόσμο.

Το OSIRIS-Rex θα παραμείνει στο διάστημα με νέα αποστολή

Το μητρικό σκάφος, αφού αποδεσμεύσει την κάψουλα με τα δείγματα, είναι πιθανό να σταλεί από τη NASA σε κάποια άλλη διαστημική αποστολή. Και λέγεται ότι αυτή θα μπορούσε να είναι στον “επικίνδυνο” αστεροειδή Άποφι.

Να σημειωθεί ότι και ο Bennu ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, οπότε η μελέτη του συμβάλλει αναμφίβολα και στην προετοιμασία μιας κάποιας άμυνας σε περίπτωση που ο ίδιος ή κάποιος παρόμοιος ταχθεί ποτέ σε πορεία πρόσκρουσης προς τη Γη.

Τέλος, δείγματα από αστεροειδείς έχουν ήδη φέρει στη Γη, και το ιαπωνικό σκάφος Χαγιαμπούσα 2 από τον αστεροειδή Ριούγκου, αλλά και το κινεζικό σκάφος Chang’e 5 από τη Σελήνη.

 

Διαφήμιση