Αρχική Διάστημα NASA OSIRIS-REx: Επιτυχής συλλογή δείγματος από τον αστεροειδή Bennu

NASA OSIRIS-REx: Επιτυχής συλλογή δείγματος από τον αστεροειδή Bennu

0
Δείγμα από τον Bennu στις 22.10 Photo nasa
Δείγμα από τον Bennu στις 22.10 Photo: NASA
Διαφήμιση

Δυο μέρες μετά την επιτυχή προσγείωση της αποστολής OSIRIS-REx στον αστεροειδή Bennu, πραγματοποιήθηκε η πολυπόθητη συλλογή αρκετού υλικού, επιτρέποντας την επίτευξη ενός από τους βασικότερους στόχους της αποστολής που ήταν η συλλογή τουλάχιστον 60 γραμμαρίων υλικού από την επιφάνεια του Bennu.

H NASA έλαβε φωτογραφικό υλικό της Πέμπτης 22 Οκτώβρη, το οποίο το επιβεβαιώνει.

Οι εικόνες αφορούν την κεφαλή του δειγματολήπτη υπό διάφορες γωνίες. Σε αυτές ωστόσο, φαίνεται η απελευθέρωση μικρών σωματιδίων στο διάστημα και η ομάδα υποθέτει ότι αυτό οφείλεται σε μικρή σχισμή του συλλέκτη εξαιτίας μεγαλύτερων κομματιών βράχου που μπορεί να εμπόδισαν την πλήρη ασφάλιση της κεφαλής μετά τη συλλογή.

Οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του υλικού

Οι εικόνες καταδεικνύουν ότι οποιαδήποτε κίνηση του σκάφους ή της κεφαλής, μπορεί να οδηγήσουν σε περεταίρω απώλεια υλικού, ωστόσο η ομάδα θεωρεί άνευ προηγουμένου ιστορική αποστολή τη συγκεκριμένη και μεγάλη ευκαιρία να μελετήσουν το όποιο δείγμα φθάσει στα χέρια τους.

Προκειμένου να διατηρηθεί το υπόλοιπο υλικό, η αποστολή αποφάσισε να προχωρήσει σε ακύρωση του προγραμματισμένου για το Σάββατο 24 Οκτώβρη πλάνου Μέτρησης Μάζας Δείγματος και ακύρωσε επίσης διαδικασία φρεναρίσματος για την Παρασκευή προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο οποιασδήποτε περιττής επιτάχυνσης που θα οδηγήσει σε επιπλέον απώλεια.

“Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την επιτυχία που είχαμε έως τώρα, και η δουλειά μου είναι να επιστρέψω πίσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα δείγματος από τον Bennu”, δήλωσε σχετικά ο Dante Lauretta, επικεφαλής ερευνητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος οδηγεί την επιστημονική ομάδα, την επιστημονική παρατήρηση και επεξεργασία των δεδομένων.

Προς το παρόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA η ομάδα της αποστολής οριστικοποιεί το πρόγραμμά της για την αποθήκευση του δείγματος και θα υπάρξει ενημέρωση, αμέσως μόλις ληφθεί κάποια απόφαση.

Διαφήμιση