Αρχική Επιστήμη NASA: Σε μια τολμηρή αποστολή αγγίζει έναν αστεροειδή

NASA: Σε μια τολμηρή αποστολή αγγίζει έναν αστεροειδή

0
nasa
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Σε μία από τις πιο φιλόδοξες αποστολές στην ανθρώπινη ιστορία, το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA έφτασε με επιτυχία και άγγιξε τον Bennou, έναν μικροσκοπικό αστεροειδή που περιστρέφεται δια μέσω του ηλιακού συστήματος για ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Αν όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο, το διαστημικό σκάφος κατάφερε να συγκεντρώσει μια μικρή ποσότητα υλικού κατά τη σύντομη στιγμή επαφής του με τον αστεροειδή και αναχώρησε δευτερόλεπτα αργότερα με πολύτιμο φορτίο: βράχους και σκόνη που χρονολογούνται από τη γέννηση του ηλιακού συστήματος.

Η επιβεβαίωση ενός επιτυχημένου δείγματος θα διαρκέσει ημέρες, αλλά ακόμη και τώρα, η ομάδα γνωρίζει ότι το διαστημικό σκάφος ακούμπησε στην επιφάνεια του Bennu σε απόσταση εντός ενός μέτρου από τον στόχο του.

«Κινούμαστε με ασφάλεια γύρω από την επιφάνεια του αστεροειδούς», δήλωσε ο πλανητικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Dante Lauretta, ο κύριος ερευνητής του OSIRIS-REx, αφού η ομάδα επιβεβαίωσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού συλλογής δειγμάτων του διαστημικού σκάφους. «Το κάναμε, ακουμπήσαμε την επιφάνεια ενός αστεροειδούς».

Ο πιο λεπτομερής χάρτης ουράνιου σώματος

Το έδαφος ήταν πολύ πιο δύσκολο από ό, τι είχε σχεδιαστεί για το OSIRIS-REx, οπότε η ομάδα μηχανικών έπρεπε να ενημερώσει το λογισμικό πλοήγησης του διαστημικού σκάφους στη μέση της αποστολής. Για να δώσει σε αυτό το νέο λογισμικό όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, η ομάδα OSIRIS-REx χαρτογράφησε ολόκληρη την επιφάνεια του αστεροειδούς σε δύο ίντσες, φτιάχνοντας τον πιο λεπτομερή παγκόσμιο χάρτη που ένα διαστημικό σκάφος έχει φτιάξει για ένα ουράνιο σώμα.

Μια μελέτη που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση της προέλευσης της ζωής στη Γη

Εάν το OSIRIS-REx έχει συλλέξει με επιτυχία αρκετό δείγμα, το διαστημικό σκάφος θα αναχωρήσει από τον Bennou τον Μάρτιο του 2021, φτάνοντας στη Γη δυόμισι χρόνια αργότερα για να εξαγάγει τη γεμάτη κάψουλα, η οποία θα προσγειωθεί με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα για συλλογή και μελέτη.

Το OSIRIS-REx παρέχει μια πληθώρα πληροφοριών για την ιστορία του Bennu και ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την προέλευση του νερού και της ζωής στη Γη.

«Οι αστεροειδείς είναι σαν κάψουλες χρόνου που επιπλέουν στο διάστημα και μπορούν να παρέχουν αρχεία για τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος. Μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας.», δήλωσε ο Lori Glaze, διευθυντής του πλανητικού επιστημονικού τμήματος της NASA, στις 19 Οκτωβρίου.

Η ομάδα έχει να επιβεβαιώσει ακόμα ένα δείγμα ωστόσο τα δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί από το διαστημικό σκάφος αποκαλύπτουν ότι μόρια άνθρακα, απαραίτητα για τη ζωή, βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του Bennu. Οι ερευνητές προετοιμάζουν ήδη εργαστήρια σε όλο τον κόσμο για να μελετήσουν αυτό το υλικό για τυχόν ενδείξεις που αφορούν την προέλευση της ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Το OSIRIS-REx έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει έως 4,4 κιλά υλικών που κυμαίνονται σε μέγεθος από μικροσκοπικούς κόκκους έως βότσαλα πλάτους δύο εκατοστών. Επιπλέον, τα δείγματα από τον Bennu θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο ποια αμινοξέα υπήρχαν στο πρώιμο ηλιακό σύστημα και πώς οι αναλογίες τους μπορεί να έχουν επηρεάσει την προέλευση της ζωής στη Γη.

Ο Bennou μπορεί να συγκρουστεί με τη Γη

Ορισμένοι αστεροειδείς αποτελούν επίσης απειλή για το μέλλον της ζωής. Ο Bennou είναι ένας από αυτούς τους αστεροειδείς. Η NASA εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 1 στης 2.700 ο Bennu να συγκρουστεί με τη Γη κάποια στιγμή στα τέλη του 2100.

Εάν οι μελλοντικές μετρήσεις επιβεβαιώσουν μια πορεία σύγκρουσης, τα δεδομένα από το OSIRIS-REx θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να παρακολουθήσουν τον αστεροειδή και να αλλάξουν την τροχιά του ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο καταστροφής.

Οι επόμενες μέρες κρίσιμες

Η επόμενη μιάμιση εβδομάδα είναι ζωτικής σημασίας για το εάν το OSIRIS-REx πήρε πραγματικά υλικό από το Bennu όπως είχε σχεδιαστεί.

Στις 30 Οκτωβρίου, το Zurbuchen θα αποφασίσει εάν το OSIRIS-REx θα επιστρέψει στη Γη ή θα γυρίσει πίσω στο Bennu για μια δεύτερη απόπειρα δειγματοληψίας.

Πηγή: nationalgeographic.com

 

Διαφήμιση