Αρχική Διάστημα NASA: O Άποφις δε θα πέσει στη Γη για τουλάχιστον 100 ακόμα...

NASA: O Άποφις δε θα πέσει στη Γη για τουλάχιστον 100 ακόμα χρόνια

0
apophis
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο αστεροειδής Άποφις δεν πρόκειται να πέσει στη Γη για τουλάχιστον 100 ακόμα χρόνια, διαβεβαιώνει τώρα η NASA.

Εδώ και 17 χρόνια, από την ανακάλυψή του το 2004, ο συγκεκριμένος αστεροειδής ήταν ψηλά στη λίστα των αστρικών αντικειμένων που υπήρχε έστω και μικρή πιθανότητα να προσκρούσουν στη Γη. Και μάλιστα οι εκτιμήσεις των αστροφυσικών εξέτασαν αυτή την πιθανότητα για τρεις διαφορετικές ημερομηνίες.

Με νεότερη ανακοίνωσή της όμως, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, ενημερώνει πως σύμφωνα με νέους υπολογισμούς που αφορούν την τροχιά του, κάτι τέτοιο δε πρόκειται σίγουρα να συμβεί τουλάχιστον μέσα στην επόμενη εκατονταετία.

Ο Άποφις, με διάμετρο 340 μέτρα, δεν ανήκει όπως οι περισσότεροι αστεροειδείς στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, αλλά στην επονομαζόμενη οικογένεια αστεροειδών Άτεν.

Πότε θεωρήθηκε απειλή

Ο Άποφις θεωρήθηκε σοβαρή απειλή, όταν είχε εκτιμηθεί ότι θα περάσει ανησυχητικά κοντά από τη Γη και συγκεκριμένα σε απόσταση 32.000 χιλιομέτρων τον Απρίλιο του 2029. Η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από αυτή που διατηρούν οι γεωσύγχρονοι δορυφόροι.

Ωστόσο, κατόπιν αναλύσεων, φάνηκε ότι δεν υπάρχει τελικά κίνδυνος πρόσκρουσης. Το ίδιο συνέβη εν τέλει και για τη διέλευσή του το 2036.

Τέλος, υπήρχαν ενδείξεις και για το 2068, που όμως εξαλείφθηκε σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της 5ης Μαρτίου του 2020, που πέρασε σχετικά κοντά και υπολογίστηκαν εκ νέου κάποιες μεταβλητές.

Με την απόρριψη αυτών των πιθανοτήτων, η NASA καταλήγει ότι σίγουρα δε θα προσκρούσει στη Γη για τα επόμενα 100 έτη.

 

 

Διαφήμιση