Αρχική COVID-19 Ξένοι υπήκοοι καταφθάνουν στη Σερβία για να εμβολιαστούν (βίντεο)

Ξένοι υπήκοοι καταφθάνουν στη Σερβία για να εμβολιαστούν (βίντεο)

0
Ουρά για εμβολιασμό στη Σερβία ΑΠΕ ΜΠΕ
Ουρά για εμβολιασμό στη Σερβία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ουρές αυτοκινήτων και φορτηγών σχηματίστηκαν στις πύλες εισόδου της Σερβίας, την οποία από χθες επισκέπτονται μαζικά, πολίτες άλλων χωρών για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

‘Ολα ξεκίνησαν όταν η Σερβία αποφάσισε πως δεν ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει η ίδια τις εναπομείναντες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, που κατά μία έννοια “χαρίζει” τώρα σε υπηκόους άλλων γειτονικών της χωρών.

Κατά συνέπεια, πολίτες από χώρες όπως το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, έχουν λάβει ήδη τις πρώτες δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, με αυτόν τον σχεδόν σουρεαλιστικό τρόπο.

Στις συνοριακές διαβάσεις σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές από αυτοκίνητα και λεωφορεία που περίμεναν για να εισέλθουν στη χώρα, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Οι χώρες τους δεν έχουν λάβει κανένα εμβόλιο

Να σημειωθεί, ότι από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι πολίτες για εμβολιασμό, δεν έχουν λάβει κανένα εμβόλιο, από το ενιαίο σύστημα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόνες του κάποια εμβόλια στην ελεύθερη αγορά.

Ο εμβολιασμός όλων των ξένων και χωρίς προϋποθέσεις, θα πραγματοποιείται σήμερα και αύριο ενώ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, από την Δευτέρα θα μπορούν όσοι ξένοι το επιθυμούν και υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της σερβικής κυβέρνησης και θα ειδοποιηθούν για την ημερομηνία εμβολιασμού τους.

Στο Βελιγράδι ο εμβολιασμός επιχειρηματιών

Από το Σάββατο, ξεκίνησε επίσης στο Βελιγράδι και ο εμβολιασμός επιχειρηματιών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με 10.000 εμβόλια που εξασφάλισε το Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο της Σερβίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Τσάντεζ μέχρι στιγμής κατατέθησαν 7.500 αιτήσεις και πρόκειται κυρίως για επιχειρηματίες γειτονικών χωρών που συνεργάζονται με Σέρβους επιχειρηματίες.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν από την Παρασκευή στη Σερβία και μαζικοί εμβολιασμοί σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου εκτιμάται ότι στις οργανωμένες δομές φιλοξενούνται 4.800 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Νότια Σερβία και σταδιακά θα επεκταθεί και στις 19 δομές που υπάρχουν στη χώρα.

Στο παρακάτω βίντεο του rupty.tv από το youtube, φαίνονται οι αδιανόητα μεγάλες ουρές ανθρώπων που έσπευσαν να εμβολιαστούν και περιμένουν τη σειρά τους καρτερικά, ενώ δηλώνουν την ικανοποίησή τους για αυτή τη δυνατότητα που τους δόθηκε.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση