Αρχική COVID-19 Μέλισσες εκπαιδεύτηκαν να μυρίζουν τον κορονοϊό

Μέλισσες εκπαιδεύτηκαν να μυρίζουν τον κορονοϊό

0
μέλισσα
Εικόνα: unsplash/leandro fregoni
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μέλισσες, με μια ασυνήθιστα έντονη αίσθηση οσμής, εκπαιδεύτηκαν να εντοπίζουν βιολογικά δείγματα που έχουν μολυνθεί από την λοίμωξη Covid-19, μια εξέλιξη που θεωρητικά θα μείωνε τον χρόνο αναμονής για τα αποτελέσματα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Οι Ολλανδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Βαγκενίνγκεν εκπαίδευσαν τις μέλισσες, στο εργαστήριο βιο-κτηνιατρικής έρευνας, δίνοντάς τους ζαχαρόνερο ως ανταμοιβή για κάθε επιτυχή ανίχνευση.

“Έχοντας συνηθίσει το σύστημα, οι μέλισσες μπόρεσαν να επεκτείνουν αυθόρμητα τις γλώσσες τους για να λάβουν ανταμοιβή για κάθε επιτυχή ανίχνευση”, δήλωσε ο Wim van der Poel, καθηγητής ιολογίας που συμμετείχε στο έργο.

“Συγκεντρώνουμε κανονικές μέλισσες από έναν μελισσοκόμο και τις ακινητοποιούμε” αναφέρει ο ερευνητής.

“Μόλις τους δείχνουμε ένα θετικό δείγμα τους δείχνουμε ταυτόχρονα και το ζαχαρόνερο. Αυτό που κάνουν οι μέλισσες είναι να προεκτείνουν την προβοσκίδα τους για να γευτούν το γλυκό νερό”.

Η προέκταση της προβοσκίδας είναι αυτό που τελικά σηματοδοτεί ότι το δείγμα είναι θετικό στον SARS-CoV-2.

Η απάντηση από τις μέλισσες για το εάν ένα δείγμα είναι θετικό είναι άμεση, ενώ μάλιστα η μέθοδος είναι φθηνή, καθιστώντας την πιθανώς χρήσιμη για χώρες όπου οι δοκιμές είναι σπάνιες, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Ωστόσο ο Dirk de Graaf, καθηγητής που ειδικεύεται στις μέλισσες, στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο, εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι η τεχνική των μελισσών είναι απίθανο να αντικαταστήσει τον μοριακό έλεγχο.

“Είναι καλή ιδέα, αλλά θα προτιμούσα να κάνω δοκιμές χρησιμοποιώντας τα κλασικά διαγνωστικά εργαλεία αντί να χρησιμοποιώ μέλισσες για αυτό. Είμαι ένας τεράστιος εραστής των μελισσών, αλλά θα χρησιμοποιούσα τις μέλισσες για άλλους σκοπούς εκτός από την ανίχνευση του COVID-19,” ανέφερε στο Reuters.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση