Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 3 είδη πιστοποιητικού για τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε. από 1η Ιουλίου

Κορονοϊός: 3 είδη πιστοποιητικού για τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε. από 1η Ιουλίου

0
ευρωκοινοβούλιο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με τρία είδη ψηφιακού πιστοποιητικού covid θα γίνονται οι μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον επίτροπο Δικαιοσύνης της Ε.Ε., Didier Reynders, ο οποίος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, πως έχει “καλά νέα” για τους Ευρωπαίους πολίτες, αφού το πρόγραμμα θα τρέχει από 1η Ιουλίου 2021.

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε πως για όσες χώρες χρειαστούν περισσότερο χρόνο, θα υπάρχει μεταβατική περίοδος προσαρμογής έως 6 εβδομάδων, η οποία ωστόσο για τις περισσότερες καλύπτει την περισσότερη τουριστική σεζόν – Ιούλιος και μισός Αύγουστος.

Ενώ, όταν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως, τα κράτη – μέλη θα αποφεύγουν την επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, όπως για παράδειγμα την επιβολή καραντίνας.

Μετά και από την συμφωνία των κρατών – μελών το βράδυ της Πέμπτης, η ιδέα είναι ότι τα πιστοποιητικά θα είναι ενιαία και θα μπορούν να αναγνωστούν παντού εντός Ε.Ε.

Όπως διευκρίνισε την Παρασκευή σε συνέντευξη τύπου, κάθε πολίτης θα μπορεί να φέρει:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ
  • πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται ότι έχει αναρρώσει από λοίμωξη covid-19.

Τα πιστοποιητικά θα είναι δωρεάν

Τα πιστοποιητικά θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της ΕΕ και θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να τα φέρει είτε σε έντυπη μορφή, είτε σε ψηφιακή.

Μάλιστα, ο επίτροπος ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα συνδράμει με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των κρατών – μελών, όσον αφορά με την προσφορά προσιτών τεστ.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση