Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Το πρώτο ιατρείο διακοπής καπνίσματος έρχεται στην Αθήνα

Το πρώτο ιατρείο διακοπής καπνίσματος έρχεται στην Αθήνα

0
Τσιγάρο, κάπνισμα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην πιλοτική λειτουργία ιατρείου διακοπής καπνίσματος, υπό την καθοδήγηση και παρουσία πνευμονολόγων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και εξειδικευμένων ψυχολόγων, προχωρά ο Δήμος Αθηναίων με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, στοχεύοντας στην ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους του καπνίσματος αλλά και τις πρακτικές ελέγχου και περιορισμού του.

Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος ξεκινά πιλοτικά τον Ιούνιο μέσα από τέσσερις εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες, με σκοπό να καθιερωθεί μόνιμα στα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης, υπό την εποπτεία του Αντιδημάρχου Υγείας και Παιδείας Μανόλη Καλαμπόκα.

Βασικός στόχος του Ιατρείου είναι αφενός να βοηθήσει τους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα να το επιτύχουν με εύκολο και ασφαλή τρόπο, αφετέρου να κινητοποιήσει εκείνους που δεν είναι ακόμα έτοιμοι, ώστε σε δεύτερο χρόνο να καταφέρουν να προχωρήσουν στην οριστική διακοπή.

Τι περιλαμβάνει

Το πλέγμα δράσεων που θα υλοποιηθεί στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος περιλαμβάνει:

  • Αναλυτική ενημέρωση των καπνιστών για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, καθώς και για τα οφέλη που θα αποκομίσουν μετά τη διακοπή.
  • Προληπτικό ιατρικό έλεγχο της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας.
  • Εφαρμογή των διεθνών οδηγιών διακοπής καπνίσματος, σύμφωνα με  τις οποίες ο συνδυασμός εξατομικευμένης συμβουλευτικής και φαρμακευτικής αγωγής, πολλαπλασιάζει τα ποσοστά επιτυχούς διακοπής.
  • Παρακολούθηση και στήριξη των καπνιστών μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ώστε να παγιωθεί το αποτέλεσμα και να αποφευχθούν πιθανές υποτροπές.

Πώς θα συμμετέχετε

Τσιγάρο, κάπνισμαΟι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν για πληροφορίες και να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους έως την Παρασκευή 5 Ιουνίου στο τηλέφωνο 210 – 2015510 (Εσωτ.  119), τις ώρες 09:00-14:00 καθημερινά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις και αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας έναντι του Covid19 κατά τις συνεδρίες.

Δράσεις σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Επίσης, στις 26 Μαΐου ο Δήμος Αθηναίων θα φιλοξενήσει στο Σεράφειο Κολυμβητήριο διαδικτυακή συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Παράλληλα,  η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διοργανώνει στην πόλη δράσεις ενημέρωσης για τη διακοπή καπνίσματος:

  • Στις 30 και 31 Μαΐου θα προβάλλει σε κεντρικά σημεία της Αθήνας σύντομο ενημερωτικό video για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
  • Στις 31 Μαΐου, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, το σιντριβάνι της Ομόνοιας φωτίζεται στο πλαίσιο των συνολικών δράσεων πρόληψης και ενημέρωσης.

Ημερίδα για μαθητές και γονείς

Τέλος, την Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 19:30, ο Δήμος Αθηναίων και η Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, διοργανώνουν ενημερωτική διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα για μαθητές και τους γονείς τους σχετικά με την πρόληψη συμπεριφορών εξάρτησης, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων πνευμονολόγων και παιδιάτρων.

Θέματα και ομιλητές της ημερίδας:

  • “Κάπνισμα και εφηβεία, νευροανατομία εξαρτήσεων”, Παρασκευή Κατσαούνου. M.D, MSc,  PhD, Αν. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μέλος ΔΣ Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
  • “Η διαμόρφωση υγιών στάσεων και συμπεριφορών στην εφηβεία”, Ξεκαλάκη Αδαμαντία M.D, PhD, Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
  • Πρόγραμμα  “Πάρε Ανάσα” της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Δήμητρα Μπουσίου , M.D, Πνευμονολόγος-Συγγραφέας Υπεύθυνη του Προγράμματος «Πάρε Ανάσα».

Σχολιασμός : Αντωνιάδου- Κουμάτου Ιωάννα, M.D, PhD, Δ/ντρια  Δ/νσης Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Η ενημερωτική ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Συνδυασμένες υπηρεσίες υγείας και συμβουλευτικής για ευάλωτες ομάδες κατοίκων της Αθήνας – Οne-stop shops (Πολυδύναμα)», που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020.

Διαφήμιση