Αρχική COVID-19 Κικίλιας: Τέλος Μαΐου όλα τα εμβόλια για τους 30-34 – Ως τα...

Κικίλιας: Τέλος Μαΐου όλα τα εμβόλια για τους 30-34 – Ως τα μέσα Ιουνίου για τους 18-29

0
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ως το τέλος Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού κατά της covid-19 με δυνατότητα επιλογής όλων των διαθέσιμων εμβολίων για την ηλικιακή ομάδα των 30-34 ετών.

Επιπρόσθετα, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι παραδόσεις των εμβολίων από την Johnson & Johnson, ως τα μέσα Ιουνίου, θα μπορούν να εμβολιαστούν και οι πολίτες από 18 έως 29 ετών, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του Αντ1, και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη.

Ενώ, μεταξύ άλλων, έδωσε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ανηλίκων και των κατάκοιτων ατόμων.

Εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις όλων των εμβολίων

Αναφορικά με τα εμβόλια ο υπουργός τόνισε ότι έχει εξασφαλιστεί η 2η δόση του εκάστοτε εμβολίου για όποιον έχει κάνει ήδη την 1η και αυτή η πληροφορία έρχεται να καθησυχάσει τους πολίτες που έχουν λάβει κυρίως 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ότι δεν σκοπεύει να προμηθευτεί άλλες παρτίδες από το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Καθολική δυνατότητα εμβολιασμού μέσα στον Ιούνιο

“Στο τέλος του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44, που είναι οι ηλικίες οι οποίες έχουν καταρχάς απομείνει, έτσι ώστε όποιος θέλει σε αυτές τις ηλικίες να εμβολιαστεί, σημείωσε ο υπουργός.

Επίσης, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αρχές έως μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις τις οποίες θα μας κάνει τον Ιούνιο, θα εμβολιάζουμε και τους 18-29.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μέσα στον Ιούνιο καθολική δυνατότητα εμβολιασμού, για όλες τις ηλικίες και άρα και η ανάλογη ευθύνη όλων μας να πάμε να εμβολιαστούμε.

Οι νέοι άνθρωποι, οι συμπολίτες μας των νεαρών ηλικιών έδειξαν και δείχνουν το δρόμο προς όλους μας για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούμε υπέρ του εμβολιασμού. Έχουμε ήδη προαγοράσει 30.000.000 εμβόλια ήδη”, προσέθεσε ο Β. Κικίλιας.

Μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί το 18%

“Από αυτά έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 3.650.000 εμβολιασμοί. Μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί 5.400.000 εμβολιασμοί. Θα έχουν εμβολιαστεί ήδη 3.520.000 συμπολίτες μας με μία δόση και 1.940.000 συμπολίτες μας πλήρως, το 18%.

Καταλαβαίνετε ότι έχοντας τη δυνατότητα να κάνουμε τον Ιούνιο από 3,5 ως 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, πόσο πολύ αυξάνεται και η δυναμικότητα του συστήματος” σημείωσε.

Ο ΕΜΑ βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών

ΕμβόλιοΣύμφωνα με τον ίδιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων βρίσκεται στη διαδικασία να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει πάρει έγκριση για εμβολιασμό από 16 ετών και άνω, και για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Έχει ήδη εγκριθεί αυτό στον Καναδά και ο ΕΜΑ βρίσκεται στη διαδικασία να το εγκρίνει μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

“Άρα, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η επόμενη σχολική χρονιά θα μας βρει με τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε και τα παιδιά αυτής της ηλικίας”, ανέφερε.

Μέσα στο μήνα οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας

“Μας απασχολεί πώς θα εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι κατάκοιτοι και δεν μπορούν να φτάσουν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο. Τέτοιο πρόγραμμα δεν έχει γίνει πουθενά στην Ευρώπη, ακριβώς επειδή επιχειρησιακά είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει. Και πάλι πρωτοπορούμε εμείς και θα το κάνουμε πρώτοι.

Επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει το μονοδοσικό εμβόλιο, που είναι ενδεχομένως πιο εύκολο στη χρήση. Πιστεύω ότι μέσα στο μήνα θα μπορέσουμε να κάνουμε ανακοινώσεις και να το υλοποιήσουμε.

Σε ουδέτερο χρόνο οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

“Καταρχάς να θέσουμε τα πράγματα σωστά. Πάνω από το 85% των ιατρών μας έχει εμβολιαστεί. Άρα ας μη λέμε για χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών. Οι γιατροί μας με υπευθυνότητα έχουν εμβολιαστεί. Θεωρώ ότι είναι πολύ υψηλό ποσοστό, από τα πιο υψηλά της Ευρώπης.

Εμβολιάστηκαν και εμβολιάζονται σε υψηλό ποσοστό και κάποιοι νοσηλευτές. Υπάρχουν και οι βοηθοί, υπάρχουν security, υπάρχουν οι τραπεζοκόμοι, υπάρχουν διοικητικοί και όλοι αυτοί είναι σε ένα ποσοστό το οποίο εγώ δεν το κρίνω ακόμα ικανοποιητικό” σημείωσε.

Και συμπλήρωσε ότι “Μίλησα με τον Πρωθυπουργό και αποφασίσαμε ότι οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί οι εμβολιασμοί πουθενά δεν είναι υποχρεωτικοί, σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό των υγειονομικών και ειδικά των νοσηλευτών, θα παρθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα και πάντως σε ουδέτερο χρόνο.

Είναι πάρα πολύ ωραίο να συζητάει κανείς έξω από το χορό. Δίνουμε με αυτούς τους ανθρώπους μία μάχη 15 μήνες non stop. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει ούτε ρεπό, δεν έχουν πάρει ανάσα και είναι αυτοί οι οποίοι βάζουν πλάτη στην ελληνική οικογένεια, στον Έλληνα πολίτη μέσα σε μια πανδημία. Τα Νοσοκομεία μας εξακολουθούν να είναι γεμάτα και οι ΜΕΘ επίσης. Και η μάχη αυτή δεν έχει τελειώσει.

Να μου πει ποιος από όλους αυτούς οι οποίοι σχολίασαν, με στοιχειώδεις γνώσεις δημόσιας διοίκησης, στρατηγικής, θα έβαζε αυτή τη στιγμή τους μεν απέναντι στους δε, με γεμάτα τα Νοσοκομεία και τις ΜΕΘ” κατέληξε.

Δεν είναι στατιστική οι συμπολίτες μας που χάνονται

νοσοκομείοΔεν είναι στατιστική οι συμπολίτες μας που χάνονται. Κάνω έκκληση να εμβολιαστούμε στη μνήμη τους, να μην πάει η θυσία τους χαμένη” είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι για εμένα στατιστική και νούμερα οι συμπολίτες μας που χάνονται. Είναι άνθρωποι, είναι οι οικογένειές τους, είναι ό,τι βαρύτερο έχω «κουβαλήσει» ως Υπουργός Υγείας αυτούς τους τελευταίους 15 μήνες.

Στη μνήμη αυτών των ανθρώπων και προκειμένου η θυσία τους να μην πάει χαμένη, η έκκλησή μου είναι όλοι να εμβολιαστούμε. Όλοι να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους πιο μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα. 

Το θέλει ο κόσμος, έχει κουραστεί ο κόσμος, αυτός είναι ο δρόμος. Τα εμβόλια είναι εδώ, το είπα πολλούς μήνες πριν έρθουν, κάποιοι το αμφισβήτησαν ότι θα έχουμε εμβόλια και το timing επίσης.”

Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος διαφυγής

Ο εμβολιασμός για την Covid είναι ασφαλής και είναι ο μοναδικός τρόπος αυτή τη στιγμή που έχει ανακαλύψει η Επιστήμη και πολύ σύντομα, εν μέσω 12 μηνών, προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτόν τον πολύ θανατηφόρο ιό.

Εξακολουθούν να χάνονται ανθρώπινες ζωές, δεκάδες στην Ελλάδα την ημέρα από τον κορονοϊό. Διασωληνώνονται άνθρωποι, θρηνούν οικογένειες.

Μας δίνει ένα δώρο η Επιστήμη, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο για να επιστρέψουμε σε μία κανονική οικονομική ζωή, κοινωνική ζωή, στον τουρισμό μας, στις συνήθειες μας, να αγκαλιάσουμε ξανά τους ανθρώπους που αγαπάμε, να βρεθούμε μαζί ως οικογένεια.

Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι κάποιος θα προσπεράσει αυτό το δώρο και θα ρισκάρει τη ζωή του, της οικογένειάς του ή των συμπολιτών του.

Το άνοιγμα του τουρισμού μάς βρίσκει φέτος με ισχυρό υγειονομικό σύστημα και εκατομμύρια εμβόλια

ελληνικό νησίΤο Υπουργείο Υγείας και η ελληνική Κυβέρνηση οργάνωσε πέρυσι ένα άρτιο, πολύ υψηλού επιπέδου και οργανωμένο σύστημα testing στα νησιά, υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας για ντόπιους και τουρίστες και αεροδιακομιδών, εφόσον χρειαστεί, και είχαμε πέρσι τουρισμό και δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα. Αντιθέτως, αντέξαμε και χωρίς να έχουμε εμβόλια.

Φέτος έχουμε εκατομμύρια εμβόλια και υπερπολλαπλάσιο testing. Ήδη οργανωμένες δομές, ακόμα πιο δυνατό υγειονομικό σύστημα με τη στήριξη που δώσαμε 15 μήνες και την εμπειρία από την περσινή χρονιά.

Είναι προφανές ότι θα έχουμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, ότι καλούμε με ασφάλεια και με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων όλους τους τουρίστες, τους συμπατριώτες μας, αλλά και από το εξωτερικό, να κάνουν διακοπές φέτος στην Ελλάδα.

Αυτό το οποίο ζητάω ως Υπουργός Υγείας, είναι σταδιακά, καθώς ανοίγουν δραστηριότητες, όπως και ο τουρισμός σε μία εβδομάδα, αυτό να γίνεται πρώτα απ’ όλα με τους συμπολίτες μας να εμβολιάζονται – και θα προχωρήσει αυτό και θα εξελιχθεί πολύ καλά μέχρι τις 30 Ιουνίου – αλλά τηρώντας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γιατί έτσι προστατεύουμε τη χώρα μας, τον εαυτό μας, τη δουλειά μας, την οικογένειά μας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση