Αρχική COVID-19 Γιατί η ΕΕ δεν ανανέωσε τη σύμβαση με AstraZeneca -Τι θα γίνει...

Γιατί η ΕΕ δεν ανανέωσε τη σύμβαση με AstraZeneca -Τι θα γίνει με τις δεύτερες δόσεις

0
εμβόλιο, κορονοϊός

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανανεώσει τη σύμβασή της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 με την AstraZeneca για μετά τον Ιούνιο που λήγει, όπως ανακοίνωσε χθες ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, καθώς  υπογράφηκε συμφωνία με την Pfizer.

Ο λόγος που η σύμβαση δεν ανανεώθηκε οφείλεται στο γεγονός ότι η AstraZeneca δεν τήρησε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων COVID-19 και επειδή δεν είχε ένα “αξιόπιστο” σχέδιο για την εξασφάλιση έγκαιρης παράδοσης.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η εταιρεία είχε δεσμευθεί να καταβάλει “τις καλύτερες εύλογες προσπάθειές της” για να παραδώσει 180 εκατ. δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από ένα σύνολο 300 εκατ. δόσεων για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο.

Ωστόσο, στις 12 Μαρτίου η εταιρεία ανέφερε πως έχει στόχο να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας.

Μια εβδομάδα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νομική επιστολή στην εταιρεία, ως το πρώτο βήμα μιας επίσημης διαδικασίας για την επίλυση διενέξεων.

Μάλιστα, στις 26 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της εν λόγω φαρμακοβιομηχανίας.

Ανησυχία για πιθανές παρενέργειες

Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρώπης δήλωσε την Παρασκευή ότι επανεξετάζει αναφορές για μια σπάνια διαταραχή εκφυλισμού των νεύρων σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, μια κίνηση που προέκυψε αφού διαπίστωσε ότι το εμβόλιο μπορεί να προκάλεσε πολύ σπάνιες περιπτώσεις πήξης του αίματος

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή υποστήριξε ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων.

Ο Μακρόν συμφωνεί με την απόφαση της Κομισιόν

Επιπλέον, την απόφαση της Κομισιόν στήριξε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος την Κυριακή δήλωσε χαρακτηριστικά πως “για μελλοντικές παραγγελίες, προκειμένου να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα σε παραλλαγές του ιού, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πλέον πιο αποτελεσματικά, οπότε αυτό σηματοδοτεί έναν ευρωπαϊκό ρεαλισμό τον οποίο καλωσορίζω”.

“Αλλά για μελλοντικές παραγγελίες, προκειμένου να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα σε παραλλαγές, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πλέον πιο αποτελεσματικά, οπότε αυτό σηματοδοτεί έναν ευρωπαϊκό ρεαλισμό που καλωσορίζω”, πρόσθεσε.

Συμβόλαιο 1,8 δισ. δόσεων Pfizer

Την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο με την Pfizer-BioNTech για τη λήψη 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων COVID-19 για την περίοδο 2021-2023, όπως δήλωσε την Παρασκευή.

Παράλληλα, η τιμή των εμβολίων θα αυξηθεί.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Thierry Breton, στο ραδιόφωνο της France Inter, η αύξηση των τιμών των εμβολίων δεύτερης γενιάς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από την επιπλέον έρευνα που απαιτείται και τις πιθανές αλλαγές στον βιομηχανικό εξοπλισμό.

Εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις του AstraZeneca

Επιπροσθέτως, όσο αφορά τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, έχουν εξασφαλιστεί για όσους έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη, όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι, το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εξασφαλισμένο και για όσους έχουν κλείσει τις ημερομηνίες, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here