Αρχική COVID-19 Γ. Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει Ελληνική μετάλλαξη – Πρόκειται για τη Νιγηριανή

Γ. Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει Ελληνική μετάλλαξη – Πρόκειται για τη Νιγηριανή

0
ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΕΡΜΟΥ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Παγκόσμια πρωτοτυπία” αποκάλεσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, το “βάπτισμα” της νέας μετάλλαξης που εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας ως “Αθηναϊκή” ή “Έλληνική”, καθώς όπως είπε ένα στέλεχος του SARS-COV-2 παίρνει το όνομά του από το μέρος που απομονώθηκε πρώτα.

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό έγινε ήδη από το Φεβρουάριο στη Νιγηρία, ενώ δε βρίσκεται μόνο στην Ελλάδα, τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Ενώ, εκτιμά πως δεν θα υιοθετηθεί αυτή η ονομασία από την επιστημονική κοινότητα, καθώς όπως τόνισε είναι μία ονοματοδοσία που επικράτησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αργότερα σχολίασε ότι μπορεί η “αθηναϊκή μετάλλαξη” να αναφέρθηκε ως τεχνικός όρος – για τη μετάλλαξη που παρατηρείται εδώ – αλλά όχι ως όρος που έχει υιοθετηθεί, ούτε πρόκειται να υιοθετηθεί από την επιστημονική κοινότητα, καθώς η συγκεκριμένη “Νιγηριανή” μετάλλαξη δεν απομονώθηκε εκ των πραγμάτων, στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Οι μεταλλάξεις που έχουν ονομαστεί από τον τόπο που απομονώθηκαν πρώτη φορά, είναι η Βραζιλιάνικη, η Βρετανική (Kent), η νοτιοαφρικανική και η Νιγηριανή.

Μεταδοτικότητα

Ερωτηθείς για το πόσο μεταδοτική είναι η συγκεκριμένη μετάλλαξη, είπε ότι έχει τεθεί υπό μελέτη, καθώς παρατηρείται αύξηση στη συχνότητά της, που σημαίνει ότι “βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ότι συνήθως” και αυτό που συνήθως αποδεικνύεται είναι αυξημένη μετάδοση.

Ωστόσο, σημείωσε ότι και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, φαινόταν στην αρχή ότι είναι τόσο μεταδοτική, αλλά στη συνέχεια δεν είδαμε κάτι τέτοιο. “Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες”.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση