Αρχική COVID-19 Προβληματίζει η “αθηναϊκή μετάλλαξη” – Πόσο ανησυχεί τους ειδικούς

Προβληματίζει η “αθηναϊκή μετάλλαξη” – Πόσο ανησυχεί τους ειδικούς

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ειδικούς η αθηναϊκή μετάλλαξη που έκανε το ντεμπούτο της πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται ουσιαστικά για παραλλαγή του στελέχους από τη Νιγηρία. Μάλιστα, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου σχετικά με την αθηναϊκή μετάλλαξη, “δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί”. Ενώ, από την πλευρά του ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Δημόπουλος, υπογραμμίζει ότι “όλες οι μεταλλάξεις, ιδιαίτερα η ινδική μετάλλαξη, μας προβληματίζουν γιατί αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού”.

Μ. Θεοδωρίδου: “Ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη”

Χαρακτηριστικά, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην αθηναϊκή μετάλλαξη, εξέφρασε την ανησυχία της τόσο για αυτή όσο και για οποιαδήποτε μετάλλαξη, ενώ όπως υπογράμμισε, ελπίζει να είναι “πολύ περιορισμένη“.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η ίδια: “Σχετικά με την αθηναϊκή μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί, καθώς και για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα ειδικής παρατήρησης και καταγραφής και ειδικοί γενετιστές και λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη“.

Α. Δημόπουλος: “Μια μετάλλαξη η οποία έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά”

Παράλληλα, ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο Sputnik, αναφέρθηκε και αυτός στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας και τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

“Αυτή τη στιγμή μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 διαπιστώνονται αρκετά συχνά. Στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώθηκε προσφάτως μια μετάλλαξη η οποία έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για όλες τις μεταλλάξεις μέχρι σήμερα δεν έχουμε δεδομένα που να μας λένε ότι τα εμβόλια τα οποία είναι σε χρήση δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυξάνουν τη μετάδοση (σ.σ. εννοεί οι μεταλλάξεις) του ιού επομένως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε μεγαλύτερα ποσοστά ανθρώπων να έχουν πετύχει πλήρη εμβολιασμό ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό που λέμε ανοσία της αγέλης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Όλες οι μεταλλάξεις, ιδιαίτερα η ινδική μετάλλαξη, μας προβληματίζουν γιατί αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού και βεβαίως γνωρίζουμε ότι αν συνεχίσει η πανδημία να είναι ενεργός, ιδιαίτερα σε περιοχές του κόσμου με μεγάλους πληθυσμούς όπως είναι η Ινδία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλάξεων δεδομένου ότι ο ιός προσπαθεί να βρει τρόπους καλύτερης επιβίωσης και μεγαλύτερης μετάδοσης. Επομένως, για αυτό μιλάμε για μία ανάγκη ελέγχου της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο”, πρόσθεσε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση