Αρχική COVID-19 ΕΕ: Σχέδιο για αύξηση παραγωγής εμβολίων – Είσοδος από τρίτες χώρες για...

ΕΕ: Σχέδιο για αύξηση παραγωγής εμβολίων – Είσοδος από τρίτες χώρες για εμβολιασμένους

0
ταξίδι - Covid
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού και της θερινής τουριστικής περιόδου που πλησιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το “πράσινο φως” σε όσους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων κατά της Covid να μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα ένα σχέδιο που πιστεύει ότι θα ενισχύσει την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά του κορονοϊού.

“Πράσινο φως” για ταξιδιώτες τρίτων χωρών που έχουν εμβολιαστεί

Συγκεκριμένα, οι 27 πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκριναν τη σύσταση που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, για είσοδο στην ΕΕ των ταξιδιωτών των τρίτων χωρών που έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ταξίδι

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής περισσότεροι από 200 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στην ΕΕ, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με σημερινή ανάρτησή της.

“Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να παραδοθούν αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έως τον Ιούλιο”, συμπλήρωσε και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι “ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πανδημία“.

Σχέδιο για την ενίσχυση παραγωγής εμβολίων

Παράλληλα, σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σχέδιο που πιστεύει ότι θα ενισχύσει την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της COVID-19 με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την προτεινόμενη άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

εμβόλιο, κορονοϊός

Υπό τις πιέσεις αναπτυσσόμενων χωρών να συμφωνήσει στην άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) για εμβόλια και θεραπείες, το σχέδιο της ΕΕ θα επικεντρωθεί σε:

  • περιορισμούς στις εξαγωγές
  • δεσμεύσεις από τις εταιρίες ανάπτυξης εμβολίων
  • τη χρήση των υφιστάμενων κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)

“Η καθολική και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες πρέπει να είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα της παγκόσμιας κοινότητας“, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συζήτηση για την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια, ο Ντομπρόβσκις είπε στους βουλευτές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εξετάσει σε ποιο βαθμό η προσωρινή άρση της συμφωνίας TRIPS (Συμφωνία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον τομέα του Εμπορίου) του ΠΟΥ συνεισφέρει στην επέκταση της διαθεσιμότητας των εμβολίων.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση