Αρχική COVID-19 Covid free η Κάσος – Πλήρης ένταξη στη «Γαλάζια Ελευθερία»

Covid free η Κάσος – Πλήρης ένταξη στη «Γαλάζια Ελευθερία»

0
kassos
Διαφήμιση

Του Αντώνη Ε. Καραγιαννάκη

Σε covid free νησί ανακηρύχθηκε και με τη βούλα η Κάσος. Το νησί αποτελεί απτό παράδειγμα του σχεδίου «Γαλάζια Ελευθερία». Με μεγάλη επιτυχία και ποσοστό ρεκόρ 93% ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός κατά της Covid-19. Στο όμορφο νησί της Δωδεκανήσου ενώ έχουν εμβολιαστεί όλοι, τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται ευλαβικά από τις Αρχές και τους κατοίκους. Μάσκες, αποστάσεις, καθαριότητα και αντισηπτικά. Ο δήμος, η Πολιτική Προστασία του νησιού, σε συνεργασία με το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου, κατάφεραν από την αρχή να προφυλάξουν το νησί. Καθιέρωσαν rapid test και επαναληπτικά rapid test στις εισόδους (λιμάνι και αεροδρόμιο του νησιού) και ολιγοήμερη καραντίνα.

Παράδειγμα προς μίμηση

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Μιχάλη Ερωτόκριτο, το νησί αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

kassos2

Η Κάσος ετοιμάζεται να υποδεχθεί το καλοκαίρι του 2021 με εμβολιασμένο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Ο αρχίατρος του ΠΠΙ ΚΑΣΟΥ, Δημήτρης Τσούπης, δηλώνει  ότι «ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων και των κατοίκων του νησιού όλα πήγαν κατ’ ευχήν».

Επιμέρους στοιχεία

  • Συνολικά εμβολιάστηκαν 750 πολίτες μας στην 1η δόση και 802 στην 2η δόση
  • Δεν χάθηκε καμία δόση εμβολίου
  • Το Λιμενικό Κάσου συνέβαλε στην μεταφορά των εμβολίων στο νησί
  • Ο Επισμηναγός Μιχαήλ Μαρμάρου ήταν ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα των νησιών και χειρίστηκε άψογα όλη τη διαδικασία
  • Οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν από την αρχή της διαδικασίας να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της Pfizer
  • Ο πλοίαρχος του επιβατηγού πλοίου «Πρέβελη» εμβολιάστηκε στην Κάσο
  • Υπήρξε μια μερίδα αναποφάσιστων που στο τέλος μετατοπίστηκαν και στο τέλος εμβολιάστηκαν
  • Τελικά η Κάσος είναι Covid free – Covid–safe νησί
  • Και η Σταυρούλα Κωνσταντάκου βοήθησε στην καθαριότητα και την τάξη στο ΠΠΙ Κάσου
kassos3

Για την ιστορία η πρώτη πεντάδα που εμβολιάστηκε αποτελείται από τους Εμμανουήλ Μηνακά (πρώτος) … 98 ετών (ο γηραιότερος), Νικόλας Βρεττό), Γιάννη Νικολάκη, Δημήτρη Φιλίππου (Δημητράκης) και Καλλιόπη Νικολάου. Την τελευταία τριάδα των εμβολιασθέντων αποτελούν οι Μαρία Κοντολέων – καθηγήτρια, Γιώργος Δημητριανάκης – καθηγητής και Ρένος Μηνάς – τελευταίος.

Σχεδιασμός – επιχείρηση εμβολιασμός

Για τον εμβολιασμό και τον σχεδιασμό ο κ. Τσούπης αναφέρει ότι δεν ήταν κάτι εύκολο. “Υπήρχε μια δυσπιστία στην αρχή, μια αμφιβολία, ένας φόβος απέναντι στο εμβόλιο. Παρ’ όλα αυτά με σωστή συνεργασία με το δήμο, πιάσαμε έναν έναν τους κατοίκους του νησιού. Είδαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχουν επιπλοκές και ακολούθησε ο μαζικός εμβολιασμός». Η μαία Φούλα Παραλή εστίασε στην “ομαδικότητα, άριστη οργάνωση και συνεργασία». Η νοσηλεύτρια Χαριτωμένη Μηνά επεσήμανε: «Δώσαμε το 100% των δυναντοτήτων μας, ώστε να επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία ένας σωστός εμβολιασμός στο νησί μας”.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση