Αρχική COVID-19 Covid-19: Κίνδυνος για νέα “ολυμπιακή” μετάλλαξη – Ιάπων επιστήμων προειδοποιεί

Covid-19: Κίνδυνος για νέα “ολυμπιακή” μετάλλαξη – Ιάπων επιστήμων προειδοποιεί

0
coronavirus2
Εικόνα: UNSPLASH/Fusion Medical Animation
Διαφήμιση

Σϋνταξη: ecozen.gr

Κίνδυνο για νέα μετάλλαξη Covid-19, την ολυμπιακή, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στο Τόκιο. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η διοργάνωση το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων εγκυμoνεί κινδύνους λόγω της μεγάλης προσέλευσης χιλιάδων ανθρώπων. H Ιαπωνία έχει επανειλημμένως δεσμευτεί ότι θα διενεργήσει “ασφαλείς” Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήδη έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος από την αναβολή τους λόγω της πανδημίας. Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου δίνει μάχη για να περιορίσει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. Είναι έτοιμη ακόμη και να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κορονοϊού, που ισχύει για μεγάλο τμήμα της χώρας.

Αυστηρά μέτρα

Η ιαπωνική κυβέρνηση, η Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Ιαπωνίας και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχουν δεσμευτεί. Οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν με τη λήψη λίαν αυστηρών μέτρων προστασίας. Ήδη έχει απαγορευτεί η προσέλευση ξένων επισκεπτών και τον επόμενο μήνα αναμένεται η απόφαση για τους ντόπιους θεατές. Η ανησυχία, ωστόσο, παραμένει. Θα προσέλθει πλήθος αθλητών και αξιωματούχων. Στην Ιαπωνία η διαδικασία εμβολιασμού παραμένει εξαιρετικά αργή . Μόλις το 5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

OLYMPICS
Εικόνα: UNSPLASH/Bryan Turner

Πολυεθνική υγειονομική βόμβα

Με ανθρώπους από 200 χώρες και εδάφη να αναμένεται να φθάσουν στο Τόκιο, θα είναι επικίνδυνη η διεξαγωγή των Αγώνων προειδοποειί ο Ναότο Ουεγιάμα. “Όλες οι διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού που υπάρχουν σε διάφορα μέρη θα συγκεντρωθούν εδώ στο Τόκιο. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πιθανότητα ακόμη μιας νέας μετάλλαξης του ιού που πιθανόν να εμφανιστεί μετά τους Ολυμπιακούς” είπε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έκκληση για (νέα) ματαίωση

Η εφημερίδα Asahi Shimbun, επίσημος χορηγός των Ολυμπιακών του Τόκιο, με άρθρο της ζητεί τη ματαίωση της διοργάνωσης. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Ντικ Πάουντ, ανακοίνωσε αργότερα χθες ότι “οι Αγώνες πρέπει και θα πραγματοποιηθούν”.

Αξιωματούχοι της ΔΟΕ αναφέρουν ότι η διοργάνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Κάθετα αντίθετος είναι ο Ιάπων επιστήμων. “Σε σχέση με αυτές τις δηλώσεις, ο λαός της Ιαπωνίας είναι εξοργισμένος. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους υγειονομικούς”,είπε ο Ουεγιάμα.

Στα όριά του το ιαπωνικό σύστημα υγείας

Το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση. Στη βαριά πληγείσα Οσάκα την περασμένη εβδομάδα ήταν κατειλημμένο το 96% από τις 348 νοσοκομειακές κλίνες που προορίζονται για βαριά νοσούντες από covid. Οι ΗΠΑ ήδη εξέδωσαν σύσταση κατά των ταξιδίων στην Ιαπωνία.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση