Αρχική Περιβάλλον Ανακάλυψη: Κοράλλια ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή!

Ανακάλυψη: Κοράλλια ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή!

0
Unsplash q u i
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Επιστήμονες της φημισμένης Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL) ανακάλυψαν, στον Κόλπο της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα είδος κοραλλιών που είναι ανθεκτικά σε θερμοκρασίες πέντε βαθμών Κελσίου υψηλότερες από αυτές του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τα κοράλλια του είδους Stylophora pistillata.Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κοράλλια αυτά μπορούν να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν συγκεκριμένα γονίδια έτσι ώστε να προσαρμόζουν τις κυτταρικές τους λειτουργίες σε κλιματικές συνθήκες που επικρατούν υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που εκείνα έχουν συνηθίσει. Αν οι επιστήμονες καταφέρουν να εντοπίσουν αυτόν τον γονιδιακό μηχανισμό είναι πιθανό να βρουν τρόπο να βοηθήσουν και τα υπόλοιπα είδη κοραλλιών που δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Τι αποκαλύπτει η νέα έρευνα

‘’Αυτή η έρευνα μας δίνει πραγματική ελπίδα ότι μπορούμε να σώσουμε τουλάχιστον ένα σημαντικό οικοσύστημα κοραλλιογενών υφάλων για τις μελλοντικές γενιές’’ δήλωσε ο Ander Meibom, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιολογικής Γεωχημείας.

‘’Η νέα έρευνα μας δίνει μια εικόνα για τους συγκεκριμένους γενετικούς παράγοντες που επιτρέπουν στα κοράλλια να επιβιώσουν. Η μελέτη δείχνει ότι μια ολόκληρη συμφωνία γενετικής έκφρασης λειτουργεί για να δώσει στα κοράλλια αυτήν την εξαιρετική δύναμη. Αυτό, θέτει ένα πρότυπο για την έκφραση του γονιδίου «super coral» κατά τη διάρκεια ενός θερμικού στρες και ανάκαμψης. Τα κοράλλια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον τους. Μπορούν να προσαρμοστούν σε νέα περιβάλλοντα μόνο μετά από πολύ καιρό, φυσική διαδικασία αποικισμού’’, συμπληρώνει ο Meibom.

Unsplash jim beaudoin

Τι ίσχυε έως τώρα

Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη είναι τα κοράλλια. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις αλλαγές του περιβάλλοντος και η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, απόρροια της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον πλανήτη, έχει οδηγήσει σε μαζική εξόντωση τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα περισσότερα από τα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων στον πλανήτη μας – είτε στην Αυστραλία, στις Μαλδίβες είτε στην Καραϊβική – θα έχουν εξαφανιστεί ή θα είναι σε πολύ κακή κατάσταση μέχρι τα τέλη αυτού του αιώνα.

 

Διαφήμιση