Αρχική Αφιερώματα Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων: Στις 29 Μαΐου τιμούμε τους ειρηνοποιούς ΒΙΝΤΕΟ

Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων: Στις 29 Μαΐου τιμούμε τους ειρηνοποιούς ΒΙΝΤΕΟ

0
International Day of United Nations Peacekeepers
Διαφήμιση

Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων (International Day of United Nations Peacekeepers) καθιερώθηκε το 2002 από τον ΟΗΕ για να αποτίσει φόρο τιμή σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, αλλά και να τιμήσει τη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους (3.842 από το 1948 έως το 2019, ανάμεσά τους και 3 Έλληνες), υπερασπιζόμενοι τους σκοπούς της ειρήνης.

ΟΗΕ

Λίγα λόγια για το έργο τους

Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ αναπτύχθηκε αρχικά στην περίοδο του Ψυχρού πολέμου ως μέσο επίλυσης διαφωνιών ανάμεσα σε κράτη αναπτύσσοντας πολιτικό ή ελαφρά οπλισμένο στρατιωτικό προσωπικό από αριθμό χωρών-μελών, υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, σε περιοχές όπου τα εμπλεκόμενα σε σύρραξη μέρη χρειάζονταν ουδέτερο παρατηρητή για την επίβλεψη των ειρηνευτικών προσπαθειών. 

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις καλούνταν όταν οι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) επιφόρτιζαν τον ΟΗΕ με το καθήκον με την παύση των συγκρούσεων που απειλούσαν την περιφερειακή σταθερότητα και την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Έως τον Φεβρουάριο του 2009 διενεργήθηκαν 63 ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ από το 1948, με δεκαέξι αποστολές να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Προτάσεις για νέες αποστολές προκύπτουν κάθε χρόνο.

photo 1515409846464 48d7b9d49558

Η πρώτη ειρηνευτική επιχείρηση έγινε το 1948. Σε αυτή την αποστολή ο Οργανισμός Επίβλεψης Ανακωχής του ΟΗΕ (United Nations Truce Supervision Organization) (UNTSO), απεστάλη στο Κράτος του Ισραήλ, όταν η σύγκρουση των Ισραηλινών και των αραβικών κρατών για τη δημιουργία του Ισραήλ έφθασε σε κατάσταση εκεχειρίας. Η UNTSO παραμένει σε λειτουργία έως σήμερα, καθώς η Σύγκρουση Παλαιστινίων και Ισραηλινών δεν ελαττώθηκε.

Νόμπελ Ειρήνης

Το 1988 απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης στις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι οι δυνάμεις «αντιπροσωπεύουν την πρόδηλη βούληση της κοινότητας των εθνών» και έχουν «αποφασιστική συμβολή» στην προσπάθεια επίλυσης της σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), αγγλικά United Nations Force in Cyprus (UNFICYP), εστάλη στην Κύπρο την άνοιξη του 1964. Εγκαθιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Ήταν η τρίτη φορά που ειρηνευτική δύναμη του Διεθνούς Οργανισμού αποστελλόταν σε κάποια χώρα.

Ως Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων έχει οριστεί η 29η Μαΐου.

Δείτε το βίντεο-αφιέρωμα

Πηγές: United Nations Peacekeepers, Ηνωμένα Έθνη

Διαφήμιση