Αρχική COVID-19 COVID-19: Η ανοσία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και χρόνια

COVID-19: Η ανοσία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και χρόνια

0
επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα

Σύνταξη: ecozen.gr

Δύο νέες έρευνες αποκαλύπτουν πως η ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο, πιθανώς και μια ολόκληρη ζωή, ενώ με το πέρασμα του χρόνου βελτιώνεται, ιδιαίτερα μετά τον εμβολιασμό.

Τα ευρήματα των παρακάτω ερευνών μπορεί να βοηθήσουν στην αποβολή του μαζικού φόβου ως προς την εφήμερη προστασία από τον ιό.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι δύο μελέτες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και που αργότερα εμβολιάστηκαν, δεν θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις.

Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι που δεν προσβλήθηκαν ποτέ από τον ιό, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν αυτές τις δόσεις, αλλά το ίδιο θα ισχύει και για τη μειοψηφία που ενώ μολύνθηκε, δεν κατάφερε να οικοδομήσει μια γερή ανοσολογική απόκριση.

Τα κύτταρα μνήμης του κορωνοϊού

Και οι δύο μελέτες αφορούσαν άτομα που είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό περίπου πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με μία από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, τα κύτταρα που διατηρούν «μνήμη» του κορωνοϊού, παραμένουν στον μυελό των οστών και ενδέχεται να προκαλέσουν την παραγωγή αντισωμάτων όποτε χρειαστεί, σύμφωνα με μία από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Η άλλη μελέτη, που αναρτήθηκε από τη BioRxiv, συμπέρανε ότι τα λεγόμενα κύτταρα Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από την αρχική μόλυνση.

Οι ιοί όμως μεταβάλλονται σημαντικά με τα χρόνια, πρόσθεσε ο Σκοτ Χένσλι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

«Ο λόγος που μολυνόμαστε από κοινούς κορωνοϊούς κατ’ επανάληψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, ίσως να σχετίζεται με τις παραλλαγές τους και όχι με την ανοσία», δήλωσε ο Χένσλι.

COVIDVACCINE
Εικόνα: UNSPLASH/Spencer Davis

Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα μνήμης Β που παράγονται ως αντίδραση του οργανισμού στη μόλυνση από SARS-CoV-2 και ενισχύονται από τον εμβολιασμό, είναι τόσο ισχυρά που καταπολεμούν ακόμη και τα νέα στελέχη του ιού, αναιρώντας την ανάγκη για επαναληπτική δόση, σύμφωνα με τον Μάικλ Νούσεντσβαϊγκ, ανοσολόγο στο Πανεπιστήμιο Ρόκφελερ της Νέας Υόρκης, και επικεφαλής της μελέτης πάνω στην ωρίμανση της μνήμης του οργανισμού.

«Όσοι έχουν μολυνθεί και έχουν λάβει και το εμβόλιο, έχουν πραγματικά μια εξαιρετική απόκριση και ένα δυνατό σύνολο αντισωμάτων, καθώς εξακολουθούν να εξελίσσουν τα αντισώματά τους», τόνισε ο ίδιος. «Εκτιμώ ότι θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τι ισχύει τελικά;

Το αποτέλεσμα ίσως να μην ισχύει για την περίπτωση της προστασίας που προέρχεται αποκλειστικά από τα εμβόλια, καθώς η ανοσολογική μνήμη είναι πιθανό να οργανωθεί διαφορετικά μετά από την ανοσοποίηση, συγκριτικά με εκείνη που προκαλείται από τη φυσική μόλυνση.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν νοσήσει από Covid και έχουν απλά εμβολιαστεί, ενδεχομένως να χρειαστούν μια συμπληρωματική δόση, πρόσθεσε ο Δρ. Νούσεντσβαϊγκ. «Αυτό είναι κάτι που θα γνωρίζουμε πολύ, πολύ σύντομα», σημείωσε.

Μία μελέτη του 2007 είχε δείξει ότι τα αντισώματα θεωρητικά θα μπορούσαν να επιβιώσουν για δεκαετίες, ίσως ακόμη και πέρα από τον μέσο όρο ζωής, υπονοώντας την μακροπρόθεσμη παρουσία των κυττάρων μνήμης Β. Ωστόσο η νέα μελέτη προσφέρει μία σπάνια απόδειξη της ύπαρξής τους.

Ένα χρόνο μετά τη νόσησή τους η δραστηριότητα εξουδετέρωσης στους εθελοντές που δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν μικρότερη απέναντι σε όλες τις μορφές του ιού, με την μεγαλύτερη απώλεια να παρατηρείται έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής

COVID19
Εικόνα: UNSPLASH/Viktor Forgacs

Αντίθετα, ο εμβολιασμός αύξησε σημαντικά τα επίπεδα αντισωμάτων, επιβεβαιώνοντας αποτελέσματα άλλων μελετών.

Τι γίνεται όμως με τα αντισώματα όσων δεν έχουν νοσήσει αλλά έχουν εμβολιαστεί; Όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ότι η ανοσία είναι πιθανό να διαφέρει πολύ ανάμεσα σε άτομα που δεν είχαν ποτέ Covid-19.

Και σε όσους είχαν Covid-19, η αρχική ανοσοαπόκριση είχε χρόνο να ωριμάσει σε διάστημα έξι έως 12 μηνών προτού έρθει το εμβόλιο.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση