Αρχική Καταστροφές #Saccageparis: η viral καμπάνια που “χτυπάει” το Παρίσι

#Saccageparis: η viral καμπάνια που “χτυπάει” το Παρίσι

0
Juan Ordonez via unsplash
Juan Ordonez via unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

To #Saccageparis είναι το πιο δημοφιλές hastag αυτή τη στιγμή στη Γαλλία και έχει γίνει viral την τελευταία εβδομάδα. Αναφέρεται στο διαχρονικό πρόβλημα καθαριότητας του Παρισιού και κατά λέξη σημαίνει καταστρέφω, βανδαλίζω το Παρίσι.

Οι κάτοικοι παραπονούνται για την υποβάθμιση και παρακμή της ιστορικής τους πόλης. Η εικόνα είναι σοκαριστική. Γκράφιτι σε πόρτες διαμερισμάτων, βιτρίνες μαγαζιών, παγκάκια, κολώνες φωτισμού. Η εμβληματική λεωφόρος Place de la République που παρά την πρόσφατη ανάπλαση (που κόστισε περίπου 23,5 εκ. ευρώ) παραμένει σε άσχημη κατάσταση, παρατημένα ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα, γόπες, σωροί από σκουπίδια παντού.

Η πόλη του Φωτός και του έρωτα έχει μετατραπεί σύμφωνα με τους ντόπιους σε σκουπιδοτενεκέ “poubelle“.

Ένα διαχρονικό πρόβλημα

Το 2019 η βρετανική εφημερίδα The Guardian περιέγραψε το Παρίσι ως “τον βρώμικο άνθρωπο της Ευρώπης” κι έκανε λόγο για μια παρατημένη πόλη γεμάτη σκουπίδια.

Δύο χρόνια μετά και τίποτε δεν έχει αλλάξει και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα ξεκίνησε μεγάλη φασαρία καθώς η τεχνητή λίμνη που βρίσκεται κοντά στο Μουσείο Τεχνολογίας του Παρισιού έγινε σκουπιδότοπος.

Στη συγκεκριμένη τεχνητή λίμνη καταλήγει το κανάλι Σαν Μαρτάν, ένα κανάλι του Σηκουάνα που τώρα είναι γεμάτο από υπολείμματα πλαστικών, ρούχων και ό,τι ξεβράζει ο ποταμός.

image by @Stylingrad1, twitter
image by @Stylingrad1, twitter

Ξεκίνησε έτσι ένα «κίνημα» διαμαρτυρίας από χρήστη του twitter (@PanamePropre), του οποίου ο ιδιοκτήτης παραμένει ανώνυμος, παρουσιάζεται ως “ανθρωπιστής” που δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, και υποστηρίζει πως “δε θα ανεχτούμε άλλο την ασχήμια και τη βρώμα του Παρισιού».

Δήλωσε δε ότι συντάσσει μανιφέστο για το Παρίσι του 2030 “ώστε να ξαναγίνει μία από τις μεγάλες και όμορφες πρωτεύουσες του κόσμου”.

Στο λογαριασμό που έχει ήδη πάνω από 7,000 ακολούθους παρακινεί τους Παριζιάνους να κάνουν re-tweets φωτογραφιών και βίντεο όπου παρουσιάζονται τα κακώς κείμενα των τελευταίων μηνών.

Πάνω από 25,000 tweets δημοσιεύτηκαν έκτοτε κάνοντας λόγο για βρωμερά σοκάκια, απελπιστική κατάσταση, ομάδες ποντικιών να ορμούν σε βουνά από σκουπίδια, μπλοκ τσιμέντου παρατημένα μέσα στο δρόμο και γενικά μια εικόνα γενικευμένης εγκατάλειψης και παρακμής.

Image by @FranckMargain, Twitter
Image by @FranckMargain, Twitter

Πως αντιδρά η δημοτική αρχή

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, κάνει λόγο για εκστρατεία σπίλωσής της: “Όπως όλες οι πόλεις στη Γαλλία, το Παρίσι αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με τους δημόσιους του χώρους” κατηγορώντας ταυτόχρονα ότι οι χρήστες αναρτούν φωτογραφίες πριν τον καθαρισμό των συγκεκριμένων περιοχών από τα δημοτικά συνεργεία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δημοτικές εκλογές έγιναν μόλις πέρσι και ο δεύτερος γύρος τον Ιούνιο. Η σοσιαλίστρια Ινταλγκό συγκυβερνά με τους οικολόγους κι αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που οι Παριζιάνοι αντιδρούν δυναμικά.

Η αντιπολίτευση έσπευσε να κατηγορήσει τους αιρετούς της πλειοψηφίας για ανικανότητα διαχείρισης και εγκατάλειψη του ιστορικού κέντρου και μιλούν για σπαρακτική “παρακμή της πρωτεύουσας που δεν πρέπει να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο”.

Η δημοτική αρχή απαντά με φωτογραφίες του Παρισιού που δείχνουν μια άλλη εικόνα, και έχει συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα.

Είναι γεγονός πάντως, ότι ο αριθμός των δημοτικών συνεργείων καθαρισμού μειώθηκε κατά δέκα τοις εκατό λόγω της πανδημίας του Covid, των περιοριστικών μέτρων αλλά και μειωμένου προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανής η σαφής αλλαγή τοπίου στον χώρο τόσο της ενημέρωσης όσο και της έκφρασης των πολιτών με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το twitter συγκεκριμένα, αν και δεν έχει την κρίσιμη μάζα χρηστών που έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν μία κατάσταση, δημιουργεί ατζέντα ενώ ο πολιτικός αντίκτυπος είναι μεγάλος.

Πρόκειται για στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό εν καιρώ πανδημίας που δεν μπορεί να υπάρξει ζωντανή διαμαρτυρία των πολιτών.

Διαφήμιση