Αρχική COVID-19 Έξι μήνες μετά τη λοίμωξη covid ένας στους τρεις εμφανίζει νευρολογικά ή...

Έξι μήνες μετά τη λοίμωξη covid ένας στους τρεις εμφανίζει νευρολογικά ή ψυχολογικά προβλήματα

0
Αγχος κατάθλιψη
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανησυχητικά δεδομένα προκύπτουν από νέα έρευνα για όσους νόσησαν με κορονοϊό, που καταδεικνύει ότι ο ένας στους τρεις ανθρώπους εμφανίζει κάποια ψυχική ή νευρολογική διαταραχή σχετική με τον κορονοϊό εντός 6 μηνών από την αρχική λοίμωξη.

Η πιθανότητα ψυχιατρικής ή νευρολογικής διάγνωσης, που είτε συμβάινει για πρώτη φορά είτε λόγω υποτροπής, είναι μεγαλύτερη σε όσους νόσησαν με βαριά Covid-19, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς.

Ενώ, μια τέτοια διάγνωση είναι συχνότερη μετά από λοίμωξη covid-19, παρά από ό,τι μετά από γρίπη ή άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Επιπρόσθετα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη λοίμωξη αφήνει μεγαλύτερο ψυχικό-νευρολογικό αποτύπωμα λόγω πιθανώς και του αυξημένου στρες που προκαλεί, αλλά και της άμεσης επίπτωσης του ιού στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η αγχώδης διαταραχή το συχνότερο ψυχολογικό σύμπτωμα

Το συνηθέστερο ψυχολογικό σύμπτωμα μετά από Covid-19 είναι η αγχώδης διαταραχή που καταγράφεται στο 17% των ασθενών και στο 19% όσων νοσηλεύτηκαν επιπλέον σε ΜΕΘ.

Ακολουθεί η κατάθλιψη με 14%, ο εθισμός-κατάχρηση ουσιών με 7% και η αϋπνία για το 5% όσων νόσησαν.

Ενώ, στον νευρολογικό τομέα, εντάσσεται το 2% από αυτούς με ισχαιμικό εγκεφαλικό, ποσοστό που αυξάνει σε 7% μετά από νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και σε 9% για όσους είχαν εμφανίσει ντελίριο.

Με άνοια διαγνώστηκε το 1% των ασθενών μέσα στους επόμενους έξι μήνες από το εξιτήριο τους και το ποσοστό αυξάνει σε 2% για όσους χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Η συχνότητα ψυχωτικής διαταραχής ήταν σχεδόν 3% για όσους είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Πολ Χάρισον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό ψυχιατρικής «The Lancet Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για 236.379 ασθενείς Covid-19 στις ΗΠΑ άνω των 10ετών, συγκρίνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης 14 νευρολογικών και ψυχικών διαταραχών σε αυτούς, σε σχέση με 106.000 ανθρώπους που πέρασαν γρίπη και 236.000 που αρρώστησαν από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Το 34% των ασθενών εμφάνισε ψυχική ή νευρολογική διαταραχή 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

ΚορονοϊόςΔιαπιστώθηκε ότι, ένα εξάμηνο μετά την λοίμωξη Covid-19, το 34% των ασθενών που δεν νοσηλεύτηκαν είχαν εμφανίσει κάποια ψυχική ή νευρολογική διαταραχή, εκ των οποίων το 13% για πρώτη φορά.

Το ποσοστό ανέρχεται σε 38% για όσους είχαν νοσηλευθεί και ακόμη υψηλότερο, σε 46% για όσους είχαν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ.

Καμία άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού δεν εμφανίζει τέτοια ποσοστά

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχει 44% μεγαλύτερος κίνδυνος νευρολογικής ή ψυχικής διαταραχής μετά από Covid-19 από ό,τι μετά από γρίπη και 16% μεγαλύτερος κίνδυνος σε σχέση με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

«Μολονότι οι ατομικοί κίνδυνοι μετά από Covid-19 για τις περισσότερες διαταραχές είναι μικροί, η επίπτωση σε επίπεδο ολόκληρου πληθυσμού μπορεί να είναι σημαντική για τη δημόσια υγεία και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, αν ληφθεί υπόψη η κλίμακα της πανδημίας και το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις παθήσεις είναι χρόνιες», δήλωσε σχετικά ο Δρ. Χάρισον.

Ο καθηγητής νευρολογίας Μασούντ Χουσάιν της Οξφόρδης δήλωσε στο BBC πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός διεισδύει στον εγκέφαλο όπου προκαλεί άμεση βλάβη, αλλά μπορεί να έχει επίσης έμμεσες επιπτώσεις, όπως να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης και εγκεφαλικού ή να εντείνει τη γενική φλεγμονή στο σώμα, κάτι που έχει συνέπειες και για τον εγκέφαλο.

Η καθηγήτρια Τιλ Γουάικς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου υπογράμμισε ότι «η μελέτη επιβεβαιώνει τις υποψίες μας πως η διάγνωση Covid-19 δεν σχετίζεται μόνο με αναπνευστικά συμπτώματα, αλλά επίσης με ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα.

Οι κατοπινές αυτές επιπτώσεις μπορούν να εμφανισθούν πολύ αργότερα του αναμενομένου, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για όσους πάσχουν από τη “μακρά Covid-19”.

Αν και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιπτώσεις είναι σοβαρότερες για όσους εισήχθησαν σε νοσοκομείο, η μελέτη δείχνει επίσης ότι σοβαρά προβλήματα μπορούν να υπάρξουν και σε όσους δεν νοσηλεύθηκαν».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση