Αρχική Υγεία - Διατροφή Ποια ομάδα αίματος είναι επιρρεπής σε καρδιοπάθειες

Ποια ομάδα αίματος είναι επιρρεπής σε καρδιοπάθειες

0
Image by Congerdesign from Pixabay
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η υγεία της καρδιάς είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει κάποιος να διατηρήσει στη ζωή του καθώς οι καρδιοπάθειες σύμφωνα με τον ΠΟΥ αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη τον Ιανουάριο, φαίνεται πως η ομάδα αίματος δείχνει αν κάποιος κινδυνεύει από καρδιοπάθειες.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 400,000 άτομα και ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος Α ή Β παρουσίασαν 8% περισσότερες πιθανότητες κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας σε σχέση με όσους έχουν ομάδα αίματος Ο.

Μια παρόμοια έρευνα η οποία διεξήχθη το 2017 από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) και μελέτησε πάνω από 1,36 εκατομμύρια άτομα είχε παρόμοια αποτελέσματα.

Blood laboratory test, pixabayΌταν έγινε σύγκριση των δύο μελετών έγινε σαφές ότι η ομάδα αίματος Β παρουσιάζει 15% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου, θρομβοεμβολικών παθήσεων και υπέρτασης σε σχέση με την ομάδα Ο.

Τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αίματος Α είναι επιρρεπή σε καρδιακή ανεπάρκεια, αθηροσκλήρωση και υπερλιπιδαιμία.

Σύμφωνα με τον WebMD, τον διαδικτυακό εκδότη ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, τόσο το έμφραγμα του μυοκαρδίου όσο και η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μορφές καρδιοπάθειας, ωστόσο η καρδιακή ανεπάρκεια εξελίσσεται σταδιακά ενώ τα εμφράγματα ξαφνικά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του 2021 επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) καθώς έδειξαν ότι οι ομάδες αίματος Α & Β είχαν κατά 44% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύσσουν θρομβώσεις ή να έχουν τάση για δημιουργία θρόμβων καθώς έχουν “υψηλότερες συγκεντρώσεις του παράγοντα von Willebrand που έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο θρομβωτικών επεισοδίων».

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές επισημαίνουν πως, η αύξηση κινδύνου καρδιοπαθειών που σχετίζονται με την ομάδα αίματος είναι μικρότερη σε σχέση με άλλους, γνωστούς, παράγοντες όπως η διατροφή, η τακτική άσκηση και ο έλεγχος των επιπέδων άγχους τα οποία μπορούν να ελεγχθούν.

 

Διαφήμιση