Αρχική Αφιερώματα Κότινος στο Ρόμπερτ Μαντέλ – Ο μεγάλος οικονομολόγος έφυγε από τη ζωή

Κότινος στο Ρόμπερτ Μαντέλ – Ο μεγάλος οικονομολόγος έφυγε από τη ζωή

0
Ρόμπερτ Μαντέλ
Φωτό αρχείου: Ρόμπερτ Μαντέλ
Διαφήμιση

Ένας πολύ μεγάλος οικονομολόγος έφυγε από την ζωή το Σάββατο 4 Απριλίου 2021. Ήταν ο αποδέκτης του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας (1999), Robert Mundell. Γνωστός και ως “πατέρας” του ευρώ.

Ο Mundell έφυγε από την ζωή σε ηλικία 88 ετών στην αγαπημένη του Τοσκάνη της Ιταλίας, κοντά στη Σιένα, που μεγαλούργησαν μεγάλοι ζωγράφοι όπως ο Ντούτσιο, (Duccio di Buoninsegna), αλλά και ο γειτονικός Φλωρεντινός Τζιότο, (Giotto di Bondone).

Γι’ αυτό η οικία του, εκεί που ο Mundell άφησε την τελευταία του πνοή, ήταν ένα μεγαλοπρεπές Παλάτι της Αναγέννησης, που ο ίδιος και η γυναίκα του είχαν ανακαινίσει. Πλήρως και μοναδικά, με την σφραγίδα της καλλιτεχνικής αιώνιας αναγεννησιακής ζωγραφικής της Τοσκάνης!

Δεν ήταν μόνον ένας δεινός και οξυδερκής οικονομολόγος αλλά ένας βαθύτατα πνευματικός και καλλιεργημένος στοχαστής της εποχής μας.

Κότινος στον Ρόμπερτ Μαντέλ… Ο αρχιτέκτονας των πιο σημαντικών οικονομικών θεσμών και πολιτικών του τελευταίου τέταρτου του 20ου αιώνα που μας συνοδεύουν και μας έχουν σημαδέψει ακόμη και σήμερα! Ο αρχιτέκτονας και θερμός υποστηρικτής του Ευρώ αλλά και των οικονομικών της προσφοράς που οδήγησε στην μεγάλη οικονομική μεταρρύθμιση της μείωσης των φόρων.

Ο Μαντέλ καθοδήγησε και ενορχήστρωσε τα οικονομικά του Ρήγκαν να διαφύγουν από την θανάσιμη παγίδα του στασιμοπληθωρισμού που είχε καθηλώσει τις οικονομίες του πλανήτη μια ολόκληρη δεκαετία. Αμέτρητες και οι συνεισφορές του στην υψηλή θεωρία των οικονομικών. Τι να πρωτογράψει κανείς!

“‘Ασπρο ο Μαντέλ, μαύρο ο Φρήντμαν”

Νομίσματα του ΕυρώΟ Ρήγκαν μιλούσε και με τον Μαντέλ και με τον Φρήντμαν. Και οι δύο τον ενέπνευσαν και τον οδήγησαν στις μεγάλες του οικονομικές επιτυχίες. Όμως πόσο πολύ διέφεραν μεταξύ τους, ο Μαντέλ με τον Φρήντμαν, παρότι και οι δύο θιασώτες και πρωταγωνιστές, μέγιστοι θεωρητικοί, της Ελεύθερης Αγοράς.

Άσπρο ο Μάντελ, Μαύρο ο Φρήντμαν. Ο Μάντελ υποστήριζε τις σταθερές ισοτιμίες και το Ευρώ. Ο Φρήντμαν τις κυμαινόμενες ισοτιμίες και προέβλεπε την διάλυση του Ευρώ. Μοιρασμένη η επιτυχία τους στις προβλέψεις. Το Ευρώ προς την δόξα τραβά άρα κέρδισε ο Μάντελ, αλλά οι σταθερές του ισοτιμίες κατέρρευσαν το 1971 και εκ τότε κυριαρχεί ο μηχανισμός των κυμαινόμενων ισοτιμιών όπως ορθότατα προέβλεψε ο μέγας προφήτης του, Μίλτον Φρήντμαν.

Μάντελ και Φρήντμαν, καθηγητές και οι δύο του Πανεπιστημίου του Σικάγο που δόξασε και τίμησε την Ελεύθερη Αγορά όσο κανένα άλλο Πανεπιστήμιο στον κόσμο με πλήθος οικονομολόγων που κατέκτησαν το βραβείο Νόμπελ!

Κότινος στον Ρόμπερτ Μάντελ!!!

 

Πάνος Ευαγγελόπουλος
Πάνος Ευαγγελόπουλος

* Ο Πάνος Ευαγγελόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ). Έχει γράψει το βιβλίο «Περιουσία και Αγορά» σε εκδόσεις Παπαζήση και άρθρα του για τον Φιλελευθερισμό, την Οικονομία της Αγοράς, την Ιστορία και την Λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Διαφήμιση