Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Ποια ήταν η ερευνήτρια που τον αντιμετώπισε

Κορονοϊός: Ποια ήταν η ερευνήτρια που τον αντιμετώπισε

0
Ivan Diaz unsplash
Ivan Diaz unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ερευνήτρια που βοήθησε τον κόσμο να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό είναι η Καταλίν Καρίκο, Ουγγαρέζα Κόρη χασάπη. Η 66χρονη σήμερα ερευνήτρια, μετανάστρια, που ποτέ δεν είχε το δικό της εργαστήριο και ποτέ της δεν κέρδισε πολλά χρήματα και για τέσσερις δεκαετίες δούλευε πάνω στο mRNA– ένα ερευνητικό
μονοπάτι που θεωρήθηκε ανορθόδοξο.

Το έργο της αποτελεί τη βάση της τεχνολογίας των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.

Αυτή είναι η ιστορία της

Όταν ήταν μικρή αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει επιστήμονας αν και δεν είχε συναντήσει ποτέ της κάποιον. Το 1985 μετακόμισε με την οικογένειά της στις ΗΠΑ όπου εργάστηκε ως μεταδιδακτορική υπότροφος στη Φιλαδέλφεια το πανεπιστήμιο Τέμπλ.

Το 1989 συνεργάστηκε με τον Δρ. Έλιοτ Μπαρνάθαν, έναν καρδιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία. Η εργασία ήταν βοηθός ερευνητή και δεν ήταν μόνιμη. Υποτίθεται πως θα έπαιρνε υποτροφία την οποία δεν έλαβε ποτέ.

Εκεί ξεκίνησαν τα πρώτα πειράματα με το mRNA και όπως η ίδια θυμάται, οι συνάδελφοι τους γελούσαν μαζί τους.

Ανυποχώρητη και ασυμβίβαστη η Δρ. Καρίκο “ζει για τον πάγκο” όπως λένε οι συνάδελφοί της, εννοώντας τον πάγκο του εργαστηρίου που εργάζεται. Δεν την ενδιαφέρει καθόλου η δόξα και η φήμη. “Ο πάγκος μου είναι εδώ, η επιστήμη είναι καλή” είπε σε πρόσφατη συνέντευξη. “Ποιος νοιάζεται για όλα τ’ άλλα;“.

Daniel Schludi unsplash
Image by Daniel Schludi, Unsplash

Τώρα, η Καταλίν Καρίκο, γνωστή στους συναδέλφους της ως Κάτι, θεωρείται μια από τις ηρωίδες της ανάπτυξης του εμβολίου κατά του Covid-19. Η συνεργασία της με τον Δρ Βάισμαν του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια καθώς και η έρευνά της στο μόριο που ονομάζεται αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο φέρει οδηγίες να παράγει μια πρωτεΐνη από τον ιό SARS-CoV-2, δηλαδή τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 έθεσε τις βάσεις για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.

«Ένιωσα σαν Θεός»

Μια μέρα οι δύο επιστήμονες στεκόταν πάνω από τον ανιχνευτή τους ο οποίος είχε ανακαλύψει νέες πρωτεΐνες που παράγονται από κύτταρα που υποτίθεται πως δεν έπρεπε να παράγουν, γεγονός που δήλωνε ότι το mRNA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να οδηγήσει οποιοδήποτε κύτταρο να παράγει κατά βούληση πρωτεΐνη.

Εκείνη τη μέρα “ένιωσα σα θεός” θυμάται η Δρ. Kαρίκο η οποία ήταν πεπεισμένη πως το mRNA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εκπαιδεύσει κύτταρά μας να φτιάξουν τα δικά τους φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων.
Η επιστημονική κοινότητα ωστόσο απέρριψε την εργασία τους και όταν τελικά η έρευνά τους δημοσιεύτηκε, είχε πολύ μικρή απήχηση. “Κανείς δεν ενδιαφερόταν, κανείς δεν άκουγε” είπε ο Δρ. Βάισμαν.

Ο γνωστός πια Δρ. Φάουτσι μιλώντας για τη δουλειά για το mRNA δήλωσε πως ήδη μεταμορφώνει την έρευνα για τον Covid-19 αλλά και για άλλα εμβόλια όπως αυτό του HIV, της κοινής γρίπης της ελονοσίας“.

Η Δρ. Καρίκο και ο Δρ. Βάισμαν εμβολιάστηκαν στις 18 Δεκεμβρίου του 2020 στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τη στιγμή του εμβολιασμού τους όλοι τους χειροκρότησαν.

Διαφήμιση