Αρχική COVID-19 ΗΠΑ: “Παύση” εμβολιασμών με το Johnson & Johnson λόγω περιστατικών θρόμβωσης

ΗΠΑ: “Παύση” εμβολιασμών με το Johnson & Johnson λόγω περιστατικών θρόμβωσης

0
Εμβόλιο Janssen J&J
Εμβόλιο Janssen J&J Φωτο AP
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μία ημέρα πριν την παράδοση των εμβολίων της Johnson & Johnson, με τα οποία πρόκειται να αρχίσουν εμβολιασμοί στην Ελλάδα από Δευτέρα, έρχεται η είδηση της σύστασης προληπτικής αναστολής της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου κατά της covid-19 στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών θρομβώσεων σε 6 γυναίκες.

Σύμφωνα με το CDC οι 6 γυναίκες ήταν από 18 έως 48 ετών. Και προτείνεται προσωρινή παύση προκειμένου να διερευνηθεί καλύτερα πιθανός συσχετισμός. Αν και σε ποσοστό αντιστοιχούν στο 0,0001% όσων έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο στις ΗΠΑ.

Και η είδηση μπορεί να μην προκαλεί αισιοδοξία, αλλά δεν ξαφνιάζει, εφόσον την Παρασκευή που μας πέρασε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, για πρώτη φορά ανακοίνωσε ότι εκτός από περιστατικά που σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του SARS-COV-2 – μεταξύ των οποίων και περιστατικά αιμορραγίας – ανέφερε ότι διερευνούσε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson σχετικά με τη σύνδεσή του με 4 περιστατικά θρομβώσεων που είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ έως τη στιγμή της ανακοίνωσης.

Ειδικότερα, από τα 4 σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, που ανακοίνωσε ότι διερευνά, τα 3 σημειώθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη χορήγηση του εμβολίου της J&J από τη μονάδα της, Jansseen, ενώ 1 άτομο πέθανε σε περιστατικό που καταγράφηκε σε κλινική δοκιμή.

Η κοινή δήλωση

cdc
CDC USA Photo: Healthaffairs.org

Τώρα, με κοινή τους δήλωση, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι συνιστούν προληπτικά την παύση της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου.

Ειδικότερα αναφέρουν: “Το CDC και το FDA εξετάζουν δεδομένα που περιλαμβάνουν έξι αναφερθείσες στις ΗΠΑ περιπτώσεις σπάνιου και σοβαρού θρόμβου αίματος σε άτομα μετά τη λήψη του εμβολίου. Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η θεραπεία αυτού του συγκεκριμένου τύπου θρόμβου αίματος διαφέρει από τη θεραπεία που συνήθως μπορεί να χορηγηθεί. Το CDC θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) την Τετάρτη για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσει τη δυνητική τους σημασία. Η FDA θα επανεξετάσει αυτήν την ανάλυση καθώς διερευνά επίσης αυτές τις περιπτώσεις”

Σύμφωνα με τους New York Times, το εμβόλιο θα παύσει να χρησιμοποιείται σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες των δύο φορέων, ενώ θα προτείνουν και στις Αρχές κάθε Πολιτείας να κάνει το ίδιο.

9 εκατομμύρια δόσεις στον “αέρα”

Ωστόσο, άλλες 9 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου έχουν σταλεί σε διάφορες Πολιτείες για να διανεμηθούν.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της covid-19 έχουν λάβει 7 εκατομμύρια άνθρωποι.

Επομένως, το ποσοστό όσων υπέστησαν θρόμβωση μετά από τον εμβολιασμό τους με το J&J είναι 0.0001%.

Ενώ, η πλειοψηφία των εμβολιασθέντων με το J&J εμφάνισε καμία, ελάχιστη έως και ήπια συμπτωματολογία εντός των προβλεπόμενων συμπτωμάτων που προκύπτουν από έναν συνηθισμένο εμβολιασμό.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, εξαιτίας και των πιθανών συσχετισμών του με πολλαπλά περιστατικά θρόμβωσης, δεν έχει λάβει ποτέ έγκριση στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση