Αρχική COVID-19 Ινδία: Δίχως τέλος η φρίκη του κορονοϊού – Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων

Ινδία: Δίχως τέλος η φρίκη του κορονοϊού – Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων

0
IMG 20210428 153803
Συγγενής ατόμου που χάθηκε μαζί με υγειονομικούς AP Channi Anand

Σύνταξη: ecozen.gr

Δίχως τέλος είναι η φρίκη που προκαλεί η εκθετική εξάπλωση της πανδημίας στην Ινδία, η οποία καταγράφει για μια ακόμα ημέρα νέο παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, με 360.960. Ενώ, ακόμα τουλάχιστον 3.293 θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης μέσα σε λίγες μέρες οδήγησε την κατάσταση εκτός ελέγχου στη χώρα που κάθε μέρα εδώ κ λίγες μέρες καταρρίπτει το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.

Παράλληλα, η χώρα ξεπέρασε το “φράγμα” των 200.000 θανάτων, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η καταγραφή αυτή μπορεί να μην αποτυπώνει τους πραγματικούς αριθμούς, εξαιτίας του τεράστιου πληθυσμού της χώρας, που ξεπερνά το 1,3 δισεκ. κατοίκους.

Ενώ, ο εμβολιασμός αφορά μέχρι στιγμής 150 εκατ. δόσεις, ενώ ελάχιστα κράτη διαθέτουν απόθεμα εμβολίων για να συνδράμουν, δεδομένης της ζήτησης.

Επί τούτου, αναμένει τη πρώτη παρτίδα του ρωσικού Sputnik V την πρωτομαγιά, όπως ανακοίνωσε το RDIF, το οποίο έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με πέντε ινδικές φαρμακευτικές βιομηχανίες για την παραγωγή 850 εκατ. δόσεων του σε ετήσια βάση. Το Ταμείο αναμένει πως η παραγωγή θα φθάσει τις 50 εκατ. δόσεις σε μηνιαία βάση το καλοκαίρι στην Ινδία και έπειτα θα αυξηθεί περαιτέρω.

Μόλις πρόσφατα χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι στέλνουν υλική βοήθεια.

Στο μεταξύ, η χώρα έχει αφεθεί κυριολεκτικά στο έλεος του κορονοϊού, καθώς τα νοσοκομεία εδώ και μέρες δε μπορούν να υποστηρίξουν τα αυξανόμενα περιστατικά που χρίζουν εντατικής και γενικής νοσηλείας. Ενώ, κάνουν έκκληση για διεθνή βοήθεια. Οξυγόνο και φάρμακα έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Άνθρωποι πεθαίνουν πολύ πριν φτάσουν στο νοσοκομείο ή πολύ πριν εξασφαλίσουν μια θέση σε αυτό.

Μαζική καύση νεκρών σε ταράτσες και νοσοκομεία

Virus Outbreak India
Σπαρακτικές εικόνες με αποτεφρώσεις στα νοσοκομεία ως έσχατη λύση για την ανάσχαιση της πανδημίας (AP Photo/Rajanish Kakade)

Συγκλονίζουν οι εικόνες από υγειονομικούς που καίνε τους νεκρούς σε δομές που δε προορίζονταν για τέτοια χρήση.

Αποτεφρώσεις πραγματοποιούνται σε κάθε πιθανό μέρος, προσπαθώντας να εξασφαλιστεί η δημόσια υγεία, με τρόπο που θα γίνονταν μονάχα σε πολύνεκρο πόλεμο ή και σενάριο φαντασίας.

Σύμφωνα με το Business Insiders, κρεματόρια άρχισαν να λιώνουν κατόπιν εκτεταμένης λειτουργίας για μέρες.

Adnan Abidi Reuters
Adnan Abidi Reuters

Τέντρος: Παραπάνω από σπαρακτική η κατάσταση

Μάλιστα αναφερόμενος στην άνευ προηγούμενου κατάσταση την οποία χαρακτήρισε “παραπάνω από σπαρακτική”, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί, παρέχοντας κρίσιμο εξοπλισμό και εφόδια, όπως χιλιάδες φυάλες οξυγόνου, προκατασκευασμένα, κινητά νοσοκομεία και εργαστηριακό εξοπλισμό.

Ενώ, υπενθύμισε ότι 2.600 μέλη του ΠΟΥ κατευθύνονται στην Ινδία για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τη σειρά του είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, κατά την οποία δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ινδία, υποσχόμενος ότι “θα στηρίξει αταλάντευτα τον ινδικό λαό”. Γεγονός που ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση κατόπιν του τηλεφωνήματος.

Η Βρετανία στέλνει αναπνευστήρες και συσκευές οξυγόνου, ενώ η Γαλλία στέλνει από το Σαββατοκύριακο γεννήτριες παραγωγής οξυγόνου, αναπνευστήρες και κρυογονικές δεξαμενές, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση ότι σκοπεύει να παρέχει ουσιαστική βοήθεια.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here