Αρχική COVID-19 Έτοιμα εγκαίρως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για το καλοκαίρι

Έτοιμα εγκαίρως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για το καλοκαίρι

0
ταξίδι - αεροδρόμιο - πτήσεις
Εικόνα: UNSPLASH/JESHOOTS.COM
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το σύστημα για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα οποία θα εξασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών, όπως είχε επισημάνει και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, θα είναι έτοιμο εγκαίρως για τις καλοκαιρινές διακοπές, ανακοίνωσε την Τρίτη η Κομισιόν.

Μάλιστα, ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ανέφερε ότι το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, τις διαγνωστικές εξετάσεις και την ανάρρωση, και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να κηρυχθεί το τέλος της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύμφωνα με το Reuters.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, ο όρος “διαβατήριο εμβολιασμού” δεν είναι σωστός, καθώς το νέο αυτό έγγραφο δεν παρέχει από μόνο του τη δυνατότητα για μετακινήσεις μεταξύ των κρατών, ενώ μάλιστα δεν υποκαθιστά ούτε τα επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα.

“Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε στους πολίτες και τις χώρες-μέλη ένα εργαλείο που εγγυάται την απαιτούμενη εμπιστοσύνη και διαβεβαίωση. Ένα εργαλείο στο οποίο μπορούν να βασίζονται οι αρχές για την διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων“, ανέφερε ο Ρέιντερς.

Στη συνέχεια μάλιστα, αναφερόμενος στη διαδικασία πρόσθεσε πως “οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να [..] διασταυρώνουν την εγκυρότητα του εγγράφου με έναν απλό έλεγχο στο check-in. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι μακρές συζητήσεις στην πύλη επιβίβασης”.

Σημειώνεται ότι, ευρωπαϊκές χώρες που βασίζουν σε σημαντικό βαθμό τα έσοδα τους στον τουρισμό, όπως είναι το Βέλγιο, η Γαλλία και η Γερμανία, πιέζουν για την καθιέρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Τέλος, σύμφωνα με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα οφείλουν να αναγνωρίζουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Ωστόσο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν την είσοδο στους ταξιδιώτες που θα έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, όπως για παράδειγμα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και που δεν έχουν λάβει έγκριση στην ΕΕ.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση