Αρχική Ελλάδα Διάβημα διαμαρτυρίας για το L’Atalante – Τσαβούσογλου: Έκανε έρευνα στην υφαλοκρηπίδα μας

Διάβημα διαμαρτυρίας για το L’Atalante – Τσαβούσογλου: Έκανε έρευνα στην υφαλοκρηπίδα μας

0
latalante
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποίησε την Τρίτη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την τουρκική πλευρά, σχετικά με το ζήτημα του γαλλικού ερευνητικού πλοίου L’Atalante, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το γαλλικό ερευνητικό σκάφος έκανε έρευνες αρχικά στο Ιόνιο, στη συνέχεια νότια της Κρήτης, με αποτέλεσμα να καταλήξει νότια της Σαντορίνης.

Τόσο η Άγκυρα, όσο και ο εγχώριός της Τύπος δεν αντέδρασαν θετικά στο περιστατικό, ενώ όταν έγινε γνωστό ότι το πλοίο θα διεξάγει έρευνες εκ μέρους της Ελλάδας στην περιοχή που “καλύπτεται” από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, κλήθηκαν την Παρασκευή από το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Τσαβούσογλου: Έκανε έρευνα στην υφαλοκρηπίδα μας

tsavousoglou Τσαβούσογλου
Τσαβούσογλου

Το περιστατικό δε παρέλειψε να σχολιάσει και ο Υπουργός Εξωερικών της Τουρκίας, για το οποίο σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε: “Άλλη μια ένδειξη ότι δεν είχαν (οι Έλληνες) καλές προθέσεις ήταν ότι την επόμενη μέρα, το γαλλικό ερευνητικό πλοίο προσπάθησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας υπό τη συνοδεία μίας ελληνικής φρεγάτας. Εάν αυτό το πλοίο είχε ζητήσει την άδειά μας να κάνει επιστημονική έρευνα στην υφαλοκρηπίδα μας, θα απαντούσαμε θετικά. Όπως και τα πλοία μας μπορούν να διεξάγουν επιστημονικές έρευνες αλλού. Δεν είμαστε μια χώρα κλειστή σε τέτοια θέματα. Αρκεί να σέβονται την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς δεν υπήρχε καλή πρόθεση”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, στο Habertürk, ανέφερε επίσης σχετικά με την περιβόητη πλέον κοινή συνέντευξή του με το Νίκο Δένδια, ότι η Ελλάδα δεν ήταν ειλικρινής και ότι είχαν συμφωνήσει κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς προ συνεντεύξεως, να μην κάνουν δηλώσεις που θα προκαλούσαν αντιπαραθέσεις, αλλά να λύσουν τις διαφορές απόψεων εποικοδομητικά και χωρίς αλληλοκατηγορίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα χρησιμοποίησε όσα λέει εναντίον της Τουρκίας σε αυτή τη συνέντευξη και “Δεν είναι εύκολο έτσι να βελτιωθούν οι σχέσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη όταν ο πρόεδρός μας (Ρ. Τ. Ερντογάν) στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έφερε στην ατζέντα όλα τα θέματα για τα οποία διαφωνούμε. Στη συνάντησή μας στη Γενεύη, ο Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να συζητήσει αυτά τα θέματα. Του είπα “καταλαβαίνω ότι η θέση σας είναι πιο δύσκολη αλλά ας μην καθυστερήσουμε πολύ, ας συζητηθούν σε επίπεδο αρχηγών“. Εάν είχε γίνει, θα είχαμε αποφύγει πολλές από τις εντάσεις που βιώσαμε”, συμπλήρωσε.

Τα επόμενα βήματα

Ενώ, δήλωσε πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν για την επίλυση όλων των θεμάτων χωρίς προϋποθέσεις και να λυθούν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι είναι ειλικρινείς σε αυτό το θέμα.

Προς επίλυση αυτών των θεμάτων, τα επόμενα βήματα είναι η πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ώστε να συναντηθεί στην Αθήνα με το Νίκο Δένδια και εν συνεχεία να κανονιστεί συνάντηση απευθείας μεταξύ των δύο ηγετών.

4ος κύκλος συνομιλιών για τα ΜΟΕ

Να σημειωθεί ότι όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδος και Τουρκίας συμφώνησαν να διεξάγουν τον 4ο κύκλο συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Όπως ανακοινώθηκε, η ημερομηνία καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες της επικειμένης συνάντησης θα αποφασιστούν σύντομα.

 

Διαφήμιση