Αρχική Ελλάδα Ικανοποίηση Μητσοτάκη για το χειρισμό Δένδια – Τι δήλωσε ο Ερντογάν

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για το χειρισμό Δένδια – Τι δήλωσε ο Ερντογάν

0
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ Ν.ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του - Δηλώσεις στον Τύπο. Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας χειρίστηκε τη δύσκολη συζήτηση της Πέμπτης με τον Τούρκο ομόλογό του, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε κατ’ ιδίαν με τον Έλληνα ΥΠΕΞ το πρωί της Παρασκευής.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό για όσα συζήτησε στην Τουρκία, τόσο με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που χειρίστηκε ο ΥΠΕΞ τη “δύσκολη συζήτηση”, κάνοντας αναφορά στη δημόσια σύγκρουση που διαδραματίστηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κατά τις κοινές τους δηλώσεις.

Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου έβαλε στη θέση του τον Δένδια

erntogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Φωτό REUTERS/POOL New

Σε σχετικές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, προχώρησε και ο Τούρκος Πρόεδρος μετά την καθιερωμένη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής.

Όπως είπε αναφερόμενος στη δημόσια σύγκρουση των δύο ΥΠΕΞ: “Δυστυχώς το θέμα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον υπουργό μας ξέφυγε σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά, ο υπουργός μας επί των Εξωτερικών τον έβαλε στη θέση του. Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ήπια. Άλλωστε δεν θα μας ταίριαζε ως έθνος και ως χώρα”.

Αναφερόμενος στην δική τους συνάντηση νωρίτερα αναφέρει: “Είχαμε μία ζεστή ατμόσφαιρα στην πρώτη συνάντηση, και του είπα μάλιστα να μην βάλουμε κανέναν ενδιάμεσο ανάμεσά μας, αλλά μετά, στην συνάντηση Δένδια – Τσαβούσγλου, το πράγμα πήγε αλλού”.

“Με την απαραίτητη αξιολόγηση έληξαν το θέμα”, σχολίασε. “Εμείς βέβαια δεν το θεωρούμε αυτό σωστό. Ας υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, του το είπα και εγώ, να μην βάλουμε τρίτους μεταξύ μας. 

Είμαστε δύο χώρες που έχουμε θερμές σχέσεις. 150 χιλιάδες ομογενείς μας ζούνε στη Δυτική Θράκη. Εσείς δεν δίνετε την απαραίτητη προσοχή ως πολίτες στους 150 χιλιάδες ομογενείς μας. Ακόμη διορίζετε τον μουφτή. Σύμφωνα με τη Λωζάννη δεν έχετε αυτό το δικαίωμα. Εμείς δεν διορίζουμε τον Πατριάρχη. Τον αρχιμουφτή πρέπει να τον εκλέγουν οι εκεί μουφτήδες και ιμάμηδες. Η Ελλάδα δεν το ανέχεται αυτό. Τους διορίζει λες και είναι υπάλληλοί της. Αυτό είναι ενάντια και στο Δίκαιο και προσφέρει έδαφος για την επιδείνωση των σχέσεων. Παρά το γεγονός ότι μιλήσαμε για αυτά δεν είχαμε αποτέλεσμα” κατέληξε αναφερόμενος στο ζήτημα των μειονοτήτων που θίχτηκε εκτενώς κατά την επίμαχη δημόσια διαμάχη των Υπουργών.

ΥΠΕΞ: Διαφωνίες υπάρχουν – Προσήλωση στη θετική ατζέντα

ΥΠΕΞΠάντως το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση το μεσημέρι της Παρασκευής, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “διαφωνίες υπήρχαν και θα υπάρχουν“, ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί την προσήλωση στη θετική ατζέντα και σε ένα φάσμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες, έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν.

Όμως, ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. Παράλληλα, εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών, και στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας.

Η ελληνική πλευρά διά του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης από την πλευρά της συγκεκριμένα σημεία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα.

Διαφήμιση