Αρχική Διάστημα Μόνο το 3% του πλανήτη μοιάζει με τον πλανήτη Γη πριν από...

Μόνο το 3% του πλανήτη μοιάζει με τον πλανήτη Γη πριν από 500 χρόνια

0
περιβάλλον
Διαφήμιση

Μόνο το περίπου 3% των επιφανειών της γης εξακολουθεί να μοιάζει με τον πλανήτη Γη πριν από 500 χρόνια και είναι άθικτο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Forests and Global Change.

Μάλιστα, το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες, οι οποίες υποδηλώνουν ότι περίπου το 20% έως 40% των χερσαίων οικοσυστημάτων δεν υπέστησαν ζημιές.

Για τη νέα μελέτη, ωστόσο, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια εκτενή έρευνα για την κάλυψη των δασών και τις απώλειες ειδών για να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβαινε.

“Ήμουν ιδιαίτερα έκπληκτος που έβλεπα πόσο χαμηλό είναι στα αλήθεια το ποσοστό”, δήλωσε ο Andrew Plumptre, βιολόγος συντήρησης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

“Δείχνει πόσο σπάνια είναι τέτοια ανέπαφα μέρη. Είναι τρομακτικό πόσο λίγο μοιάζει ο κόσμος μας με αυτό που ήταν μόλις 500 χρόνια πριν.”

Ο όρος οικοσύστημα περιγράφει τις πολύπλοκες σχέσεις σε μια φυσική περιοχή που, συνολικά, βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς και ισορροπημένης ποικιλίας ζωής. Εάν χάσεις ένα ή δύο βασικά είδη, ολόκληρο το σύστημα θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Που βρέθηκαν οι άθικτοι βιότοποι

Οι σημερινοί ακόμα παρθένοι βιότοποι, που περιέχουν την ίδια αφθονία ειδών με το 1500 μ.Χ., βρέθηκαν ως επί το πλείστον σε περιοχές που θεωρούνται λιγότερο φιλόξενες για τον άνθρωπο, όπως η έρημος της Σαχάρας και οι ψυχρές περιοχές της Γροιλανδίας και του βόρειου Καναδά.

Άλλοι άθικτοι βιότοποι βρίσκονταν σε περιοχές υπό έντονη πίεση από την αποψίλωση και την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του Αμαζονίου στη Λατινική Αμερική.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτές οι περιοχές πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τη μελλοντική διατήρηση. Αν και επί του παρόντος, μόνο το 11% αυτών των περιοχών είναι υπό προστασία, σύμφωνα με τη μελέτη.

“Η ιδέα της εστίασης σε άθικτες περιοχές είναι ότι δεν χρειάζεται να εργαστείτε για να αφαιρέσετε το ανθρώπινο αποτύπωμα”, δήλωσε ο Plumptre.

Ορισμένοι επιστήμονες, ωστόσο, αμφισβήτησαν το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποδοθεί στη μελέτη χρησιμοποιώντας έναν ιδιαίτερα στενό ορισμό των “άθικτων οικοτόπων” – εκείνων με την πλήρη, ιστορική συλλογή ζώων και φυτών.

“Χρειαζόμαστε πρακτικές δράσεις για να διασφαλίσουμε την επιβίωση των ειδών και των οικοσυστημάτων”, δήλωσε ο Stuart Pimm, επιστήμονας διατήρησης στο Πανεπιστήμιο Duke.

Πηγή: reuters

Διαφήμιση