Αμοιβή σχεδόν 5.000 δολαρίων προσφέρουν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε εθελοντές που έχουν αναρρώσει από Covid και συμφωνούν να εκτεθούν και πάλι στον ιό για τις ανάγκες μελέτης, που έχει στόχο να διερευνήσει ποιες ανοσιακές αντιδράσεις απαιτούνται για να προληφθεί η επαναμόλυνση.
“Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε, με αυτόν τον προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο, ποιες ακριβώς ανοσιακές αποκρίσεις απαιτούνται για προστασία -έναντι της επαναλοίμωξης- θα μπορούμε να εξετάζουμε τους ανθρώπους με φυσική ανοσία και να προσδιορίζουμε το κατά πόσο είναι προστατευμένοι,” δήλωσε σε συνοδευτικό βίντεο η Helen McShane, καθηγήτρια εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.
Για τις ανάγκες της μελέτης η ομάδα θα μετρήσει τα επίπεδα διαφόρων συστατικών της ανοσοαπόκρισης των συμμετεχόντων – συμπεριλαμβανομένων των Τ-κυττάρων και των αντισωμάτων – και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει εάν οι συμμετέχοντες επαναμολύνθηκαν όταν εκτέθηκαν στον ιό.
Προϋποθέσεις για τους συμμετέχοντες
Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι υγιείς, να μην ανήκουν σε ομάδα που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο Covid, ηλικίας μεταξύ 18 έως 30 ετών, ενώ θα πρέπει να έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη συμμετοχή τους στη δοκιμή.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει επίσης να έχουν αντισώματα έναντι του Covid.
Φάση Α της δοκιμής
Στην πρώτη φάση της δοκιμής θα συμμετάσχουν αρχικά 24 συμμετέχοντες χωρισμένοι σε ομάδες τριών έως οκτώ ατόμων που θα λάβουν, μέσω της μύτης, το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.
Η ιδέα είναι να ξεκινήσετε με μια πολύ χαμηλή δόση και, εάν είναι απαραίτητο, να αυξήσετε τη δόση – έως ένα σημείο – μεταξύ ομάδων.
“Στόχος μας είναι να μολύνουμε το 50% των ατόμων μας, αλλά χωρίς ή πολύ ήπια ασθένεια”, δήλωσε η McShane, προσθέτοντας ότι μόλις καθοριστεί η δόση που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό, θα χορηγηθεί σε 10-40 άλλους συμμετέχοντες για επιβεβαίωση.
Φάση Β της δοκιμής
Η δεύτερη φάση της μελέτης – αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι – θα περιλαμβάνει μια νέα ομάδα συμμετεχόντων και θα μελετήσει προσεκτικά την ανοσολογική τους ανταπόκριση πριν και μετά την έκθεση στον ιό, καθώς και το επίπεδο του ιού και των συμπτωμάτων σε εκείνους που επανεμφανίζονται.
Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της επαναμόλυνσης ή εμφάνισης συμπτωμάτων σε οποιαδήποτε φάση της δοκιμής, θα δοθεί στους συμμετέχοντες θεραπεία μονοκλωνικού αντισώματος.
“Εάν μπορούμε να προσδιορίσουμε το επίπεδο ανοσοαπόκρισης πάνω από το οποίο ένα άτομο δεν μπορεί να μολυνθεί, τότε αυτό θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αν τα νέα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά χωρίς απαραίτητα να τα δοκιμάσουμε σε τρίτες φάσεις αποτελεσματικότητας”, δήλωσε η McShane.
Πηγή: theguardian
Οι τελευταίες εξελίξεις:
- Δρ. Αν. Μοσχοβάκη: Λοιμώξεις Αναπνευστικού Συστήματος – Απαντήσεις σε Συνήθη Ερωτήματα
- Oι μάσκες του κορωνοϊού γέμισαν μικροπλαστικά τον πλανήτη!
- Κορονοϊός και γρίπη: Πώς «ξυπνούν» ανενεργά καρκινικά κύτταρα – Τι δείχνουν οι μελέτες
- Έρευνα που σοκάρει: Νέα πάθηση που συνδέεται με τα εμβόλια mRNA κατά του Covid-19
- Νέα μελέτη:Στην αγορά της Γιουχάν και όχι σε εργαστήριο, η προέλευση για την πανδημία του κορονοϊού
- Κίνα: Στο “αρχείο” η έρευνα αναζήτησης για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού
- Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Covid 19 και συχνές λοιμώξεις-Γιατί επιστρέφει συνέχεια;
- Ανατροπή για την Covid-19: Καταργείται η 5νθήμερη καραντίνα-οι συστάσεις κοινές με τη γρίπη
- Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Έχω Γρίπη, Κορωνοϊό ή Κοξάκι;
- Γ. Ατσαλάκης: Ο κορωνοϊός δεν φεύγει …












![Μητσοτάκης για δωρεά Χατζηιωάννου στο ΕΣΥ: Οικονομική ενίσχυση με επιπλέον 1.500 ευρώ καθαρά σε 80 γιατρούς [385197] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)](https://ecozen.gr/wp-content/uploads/2026/03/mitsotakis-238x178.jpg)





