Αμοιβή σχεδόν 5.000 δολαρίων προσφέρουν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε εθελοντές που έχουν αναρρώσει από Covid και συμφωνούν να εκτεθούν και πάλι στον ιό για τις ανάγκες μελέτης, που έχει στόχο να διερευνήσει ποιες ανοσιακές αντιδράσεις απαιτούνται για να προληφθεί η επαναμόλυνση.
“Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε, με αυτόν τον προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο, ποιες ακριβώς ανοσιακές αποκρίσεις απαιτούνται για προστασία -έναντι της επαναλοίμωξης- θα μπορούμε να εξετάζουμε τους ανθρώπους με φυσική ανοσία και να προσδιορίζουμε το κατά πόσο είναι προστατευμένοι,” δήλωσε σε συνοδευτικό βίντεο η Helen McShane, καθηγήτρια εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.
Για τις ανάγκες της μελέτης η ομάδα θα μετρήσει τα επίπεδα διαφόρων συστατικών της ανοσοαπόκρισης των συμμετεχόντων – συμπεριλαμβανομένων των Τ-κυττάρων και των αντισωμάτων – και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει εάν οι συμμετέχοντες επαναμολύνθηκαν όταν εκτέθηκαν στον ιό.
Προϋποθέσεις για τους συμμετέχοντες
Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι υγιείς, να μην ανήκουν σε ομάδα που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο Covid, ηλικίας μεταξύ 18 έως 30 ετών, ενώ θα πρέπει να έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη συμμετοχή τους στη δοκιμή.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει επίσης να έχουν αντισώματα έναντι του Covid.
Φάση Α της δοκιμής
Στην πρώτη φάση της δοκιμής θα συμμετάσχουν αρχικά 24 συμμετέχοντες χωρισμένοι σε ομάδες τριών έως οκτώ ατόμων που θα λάβουν, μέσω της μύτης, το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.
Η ιδέα είναι να ξεκινήσετε με μια πολύ χαμηλή δόση και, εάν είναι απαραίτητο, να αυξήσετε τη δόση – έως ένα σημείο – μεταξύ ομάδων.
“Στόχος μας είναι να μολύνουμε το 50% των ατόμων μας, αλλά χωρίς ή πολύ ήπια ασθένεια”, δήλωσε η McShane, προσθέτοντας ότι μόλις καθοριστεί η δόση που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό, θα χορηγηθεί σε 10-40 άλλους συμμετέχοντες για επιβεβαίωση.
Φάση Β της δοκιμής
Η δεύτερη φάση της μελέτης – αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι – θα περιλαμβάνει μια νέα ομάδα συμμετεχόντων και θα μελετήσει προσεκτικά την ανοσολογική τους ανταπόκριση πριν και μετά την έκθεση στον ιό, καθώς και το επίπεδο του ιού και των συμπτωμάτων σε εκείνους που επανεμφανίζονται.
Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της επαναμόλυνσης ή εμφάνισης συμπτωμάτων σε οποιαδήποτε φάση της δοκιμής, θα δοθεί στους συμμετέχοντες θεραπεία μονοκλωνικού αντισώματος.
“Εάν μπορούμε να προσδιορίσουμε το επίπεδο ανοσοαπόκρισης πάνω από το οποίο ένα άτομο δεν μπορεί να μολυνθεί, τότε αυτό θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αν τα νέα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά χωρίς απαραίτητα να τα δοκιμάσουμε σε τρίτες φάσεις αποτελεσματικότητας”, δήλωσε η McShane.
Πηγή: theguardian
Οι τελευταίες εξελίξεις:
- Κίνα: Έξαρση κρουσμάτων πνευμονίας-“Καμπανάκι” από τον ΠΟΥ
- Νυχτερίδες:Στα γονίδια της το μυστικό της ανοσίας σε κορωνοϊό και καρκίνο
- Τέλος στους μαζικούς εμβολιασμούς- «Μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο» XBB.1.5 ενάντια στον κορωνοϊό
- Κ.Κουσκούκης: Ψηφιακή κόπωση-Μία νέα πανδημία!
- Κορωνοϊός: Νέα παραλλαγή “Eris” φέρνει ο τουρισμός
- Νόσος Χ: Αντίστοιχο με το σενάριο ενός μεγάλου σεισμού-Τον περιμένουμε αλλά δεν ξέρουμε πότε
- Ομάδα αίματος Ο: Ανοσία κατά του κορωνοϊού;
- Π.Ο.Υ: Τέλος στις επιπλέον δόσεις εμβολίων Covid για τους υγιείς ενήλικες – Οι εξαιρέσεις
- Κορονοϊός: Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας αναγνωρίζει τις σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου
- Κορονοϊός: Τέλος στα μέτρα προστασίας -Ποιες είναι οι εξαιρέσεις