Αρχική Περιβάλλον Το εντυπωσιακό έργο τέχνης που προωθεί την βιώσιμη καλλιέργεια – Βίντεο

Το εντυπωσιακό έργο τέχνης που προωθεί την βιώσιμη καλλιέργεια – Βίντεο

0
grow
Εικόνα: Image: GROW/Ruben Hamelink and Daan Roosegaarde
Διαφήμιση

Ένα έργο τέχνης 20.000 τετραγωνικών μέτρων, προωθεί και τονίζει τη σημαία της καινοτομίας στη δημιουργία βιώσιμης γεωργίας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έργο που αποτελείται από χρωματιστά φώτα που κινούνται πάνω από μία καλλιέργεια τη νύχτα και βοηθούν στην ανάπτυξή της.

Το έργο GROW του Ολλανδού καλλιτέχνη και καινοτόμου Daan Roosegaarde εμπνέεται από τεχνολογίες φωτοβιολογικής επιστήμης, οι οποίες δείχνουν ότι ορισμένοι συνδυασμοί μπλε, κόκκινου και υπεριώδους (UV) φωτός μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των φυτών και επιπλέον να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων έως και 50%.

Το GROW, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Wageningen και Rabobank, δοκιμάζει τις δυνατότητες του σε ένα τεράστιο πεδίο καλλιέργειας με πράσο στο Lelystad της Ολλανδίας.

Σημειώνεται ότι, η Ολλανδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο καθώς εξάγει 65 δισεκατομμύρια ευρώ σε φρούτα, λουλούδια, λαχανικά, κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα κάθε χρόνο.

Έτσι λοιπόν, το καινοτόμο έργο του Roosegaarde θα μπορούσε να βοηθήσει μελλοντικά τις καλλιέργειες ενισχύοντας την ανάπτυξη τους και προωθώντας παράλληλα την βιώσιμη γεωργία. 

Είναι γεγονός ότι τα εξειδικευμένα LED χρησιμοποιούνται συνήθως για τις καλλιέργειες σε θερμοκήπια ενώ εμφανίζονται όλο και περισσότερο στις «κάθετες καλλιέργειες» στις πόλεις. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί επίσης να υπάρχει δυνατότητα χρήσης LED και σε πιο παραδοσιακά και αγροτικά περιβάλλοντα.

Τα ηλιακά τροφοδοτούμενα LED αυξάνουν το φως που λαμβάνουν τα φυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ παράλληλα διερευνά και κατά πόσο η σύντομη έκθεση σε ορισμένα μήκη κύματος του υπεριώδους φωτός θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για φυτοφάρμακα.

“Ένα συγκεκριμένο υπεριώδες φως ενεργοποιεί το αμυντικό σύστημα των φυτών”, δήλωσε ο Roosegaarde.

“Και αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι λειτουργεί σε όλες τις καλλιέργειες. Έτσι μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων”.

Πηγή: weforum.org

Διαφήμιση