Αρχική Ειδήσεις Elbeik: Πλοίο με 1.780 ζώα “περιφέρεται” στη Μεσόγειο – Στάση στην Ελλάδα

Elbeik: Πλοίο με 1.780 ζώα “περιφέρεται” στη Μεσόγειο – Στάση στην Ελλάδα

0
Cattle on the Karim Allah where they have been stranded for months. Photograph: Tallia Shipping Line Co/Reuters
Cattle on the Karim Allah where they have been stranded for months. Photograph: Tallia Shipping Line Co/Reuters Guardian
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Θρίλερ εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο, με πλοίο – θύμα της γραφειοκρατίας που πλέει από το Δεκέμβριο, φέροντας 1.780 αιγοπρόβατα και βοοειδή, χωρίς να μπορεί να εκφορτώσει πλέον πουθενά λόγω ενδείξεων για ζήτημα υγείας των μεταφερόμενων ζώων και συγκεκριμένα καταρροϊκού πυρετού.

Το πλοίο έχει κάνει αρκετές στάσεις σε διάφορες χώρες, αλλά ο ελλιμενισμός του δε γίνεται δεκτός. Την Τρίτη βρέθηκε στην Καλαμάτα για ανεφοδιασμό τροφής και προμηθειών και θα αποπλεύσει και πάλι.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν απέπλευσε μαζί με το πλοίο Karim Allah, προκειμένου να μεταφέρουν ταύρους προς αναπαραγωγή και άλλα ζώα στην Καρθαγένη και την Ταραγόνα της Ισπανίας. Ωστόσο, λόγω ενδείξεων καταρροϊκού πυρετού, ο οποίος είναι θανάσιμος και μεταδοτικός στα ζώα, αλλά όχι στον άνθρωπο, η άφιξή του στην Ισπανία ματαιώθηκε.

Και κατά συνέπεια σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δε θέλει να ρισκάρει το ζωϊκό της κεφάλαιο, υποδεχόμενη πιθανούς φορείς -ζώα της λοίμωξης.

Μέχρι στιγμής η είσοδός τους απορρίφθηκε και από την Τουρκία και τη Λιβύη για τους παραπάνω λόγους.

Πώς βρέθηκε στην Καλαμάτα

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, αναφέρθηκε εκτενώς στο περιστατικό, μιλώντας στο protothema.gr. Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση το χειρίστηκε σεβόμενη τους κανόνες ευζωίας των ζώων αλλά και με γνώμονα την προστασία του ελληνικού ζωικού κεφαλαίου.

Για το περιστατικό ανέφερε ότι “στις 4 Μαρτίου λάβαμε κλήση από το πλοίο που βρισκόταν ανατολικά της Κρήτης για ελλιμενισμό στον Πειραιά για ανεφοδιασμό, ζωοτροφές και ανταλλακτικά”.

Ωστόσο, το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε καθώς είχε περάσει από τρίτες χώρες οι οποίες δεν είναι απαλλαγμένες από τον αφθώδη πυρετό.

Ως συνέπεια, παρέμεινε στα διεθνή χωρικά ύδατα έξω από την Μήλο ως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω της διεύθυνσης Κτηνιατρικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και τον αρχηγό του Λιμενικού τελικώς προέκρινε την λύση του ανεφοδιασμού στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης εάν λάμβανε σχετικό αίτημα. Το αίτημα εστάλη και τελικώς το Elbeik κατευθύνθηκε στην Κρήτη και στην συνέχεια προς την Καλαμάτα ώστε να αγκυροβολήσει.

Δεδομένης της φύσης του φορτίου και το φόβο για πιθανή ασθένεια, διασφαλίστηκε η τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών διαδικασιών κατά τον ανεφοδιασμό, υπό τη μεγάλη επιχείρηση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας και το κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

“Αυτή την στιγμή παραδίδονται τρόφιμα στο πλοίο για ανθρώπους και ζώα. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πλοίο θα πλεύσει προς την Καρθαγένη της Ισπανίας” αναφέρει στο protothema.gr η κ. Αραμπατζή, τονίζοντας ότι η διαχείριση του ζητήματος έγινε βάσει του Ενωσιακού δικαίου και με ενημέρωση προς την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

“Κάθε αίτημα σχετικά με την παροχή βοήθειας προς το πλοίο ικανοποιήθηκε, συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως “δεν ήταν μία απλή υπόθεση, ωστόσο τέλος καλό, όλα καλά”.

Η “Οδύσσεια” του Elbeik θα συνεχιστεί μόλις λάβει όλες τις προμήθειες και ζωοτροφές που χρειάζεται και θα κατευθυνθεί εκ νέου προς την Ισπανία, με την τύχη των άτυχων ζώων να κρίνεται αβέβαια.

Αβέβαιη η τύχη των ζώων

Σύμφωνα με τη Guardian, έχουν ήδη καταλήξει κάποια από τα ζώα και προκύπτει σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Η Ισπανία έχει τοποθετηθεί υπέρ της θανάτωσής τους, ωστόσο οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να βρουν λύση με αγορά των ζώων από τρίτο ώστε να αποφύγουν και την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση. Ενώ, υπάρχουν υπόνοιες από πλευράς τους ότι λάθος στην πιστοποίηση υγείας των ζώων εκ μέρους του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας οδήγησε στην άρνηση του ελλιμενισμού των πλοίων.

 

Διαφήμιση