Αρχική COVID-19 Προς αναβολή οδεύει το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Ποια η πιθανή επόμενη...

Προς αναβολή οδεύει το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Ποια η πιθανή επόμενη ημερομηνία

0
Αγορά
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Προς αναβολή οδεύει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς η πανδημία του κορονοϊού πολιορκεί τη χώρα και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι εφιαλτική. Την ίδια στιγμή διχασμένοι εμφανίζονται για ακόμα μία φορά οι ειδικοί ως προς το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, ενώ ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης αναφέρει πως αν δεν υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία, “θα απαιτηθεί η αναβολή μιας ακόμη εβδομάδας για το άνοιγμα του λιανεμπορίου“.

Χαρακτηριστικά, όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που ανοίγουν σήμερα εκτίμησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι σίγουρο αν το λιανεμπόριο θα ξανά ανοίξει την προσεχή Δευτέρα.

“Πρέπει να δοθούν κάποιοι διέξοδοι κοινωνικοποίησης. Ασφαλές το πρώτο βήμα του ανοίγματος. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τον κατάλληλο πληθυσμό μέσα στα καταστήματά τους. Η παραβατικότητα είναι σχεδόν μηδενική σε αυτούς τους χώρους. Να δούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σαν κοινωνία ώστε να μην επιβαρύνουμε το σχέδιο υγείας”, εξήγησε.

Παράλληλα, όσο αφορά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ο Σταμπουλίδης, ανέφερε στο MEGA, ότι “απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας.”

Ενώ, τόνισε ότι “το πρώτο βήμα έγινε.”

“Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, υπογράμμισε ότι το ΕΣΥ είναι πολύ επιβαρυμένο και δεν έχει γίνει καμία σύσταση για χαλάρωση των μέτρων.

“Επειδή βρισκόμαστε μεγάλο διάστημα σε lockdown, έχει δοθεί ένα μικρό παράθυρο ώστε να υπάρξει εκτόνωση της κόπωσης των πολιτών”, ανέφερε.

Πάντως, την Παρασκευή η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα κληθεί να λάβει την δύσκολη απόφαση για το εάν τη Δευτέρα 29 Μαρτίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Ωστόσο, αν συνεχιστούν τα υψηλά νούμερα σε κρούσματα και διασωληνωμένους και αν δεν υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία, η αναβολή μιας ακόμη εβδομάδας για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι ένα σενάριο πολύ πιθανό.

Επόμενη πιθανή ημερομηνία ανοίγματος σε αυτή την περίπτωση θα είναι στις 5 Απριλίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση