Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: Πώς μεταδόθηκε ο κορονοϊός στον άνθρωπο – Το πιθανότερο σενάριο

ΠΟΥ: Πώς μεταδόθηκε ο κορονοϊός στον άνθρωπο – Το πιθανότερο σενάριο

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

H μετάδοση του κορονoϊού στον άνθρωπο μέσω ζώου που έπαιξε τον ρόλο του ενδιάμεσου ξενιστή αποτελεί μία υπόθεση “πιθανή έως πολύ πιθανή“, σε αντίθεση με την υπόθεση του ατυχήματος σε εργαστήριο, η οποία παραμένει “εξαιρετικά απίθανη“, σύμφωνα με μία κοινή έρευνα ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κινέζων συναδέλφων, η οποία συνοψίζετε σε ένα κείμενο το οποίο  έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και επαναλαμβάνει τις ανακοινώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η ομάδα των ειδικών από την Κίνα κατά την ολοκλήρωση της έρευνας.

“Δεδομένης της φιλολογίας σχετικά με τον ρόλο των ζώων εκτροφής ως ενδιάμεσων ξενιστών για τις νεομφανιζόμενες ασθένειες, είναι αναγκαία η πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τελικό πόρισμα των ειδικών.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ως πιο πιθανή θεωρία την φυσική μετάδοση του κορονοϊού από το αρχικό ζώο ξενιστή, πιθανότατα τις νυχτερίδες, στον άνθρωπο, μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή, ενός άλλου ζώου, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα εντοπισθεί.

Μάλιστα, δεν αποκλείουν και τη μετάδοση του ιού μέσω κατεψυγμένου κρέατος.

Στο πόρισμα προτείνεται η “συνέχιση των ερευνών” με βάση τις υποθέσεις που θεωρούνται πιθανές. Ωστόσο, απορρίπτεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο κατά την διάρκεια ατυχήματος σε εργαστήριο.

Σημειώνεται ότι, η έρευνα για την προέλευση της μετάδοσης του κορονοϊού στην Κίνα, συνάντησε πολλές δυσκολίες καθώς το Πεκίνο δεν ήταν πρόθυμο να επιτρέψει την έλευση διεθνών ειδικών τόσο της επιδημιολογίας, όσο και της ζωολογίας.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν και στο πόρισμά τους οι ειδικοί οι έρευνες στην εφοδιαστική αλυσίδα αγορών της Γουχάν δεν επέτρεψαν “την εύρεση αποδεικτικών στοιχείων παρουσίας μολυσμένων ζώων, αλλά η ανάλυση των εφοδιαστικών αλυσίδων έδωσε χρήσιμες πληροφορίες” για στοχευμένες έρευνες, ιδιαίτερα στις γειτονικές περιοχές.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση